Bećkoviću je, podsjećamo, u novembru 2018. godine, sa još trojicom srpskih intelektualaca (nacionalista) koji su trebali govoriti na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine, zabranjen ulazak u Crnu Goru zbog "ugrožavanja nacionalne sigurnosti Crne Gore". 

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po procjeni crnogorskih sigurnosnih službi, "opasnost po sigurnost države".

No, ako nije mogao u Crnu Goru, srpski nacionalista Bećković dobro došao je u to vrijeme u Banjoj Luci, gdje je promovisao knjigu Emira Nemanje Kusturice.

Matija Bećković u Banjoj Luci na promociji knjige Emira Kusturice 

Šta je Bećković napisao u autorskom tekstu samo nekoliko dana prije izbora u Crnoj Gori, koji se održavaju 30. augusta. 

- Posljednji čas je da se i u Crnoj Gori desi ono što se još nije desilo jedino u njoj. A to znači da se promijeni vlast koja nije promijenjena od 1945. godine. I to na izborima, što se nije desilo nikad. I da se sve obavi bez krvi. Najgore bi bilo da se podijele i pobiju i tako utvrde ko je bolji. Sadašnji duhovni aparthejd i mir takođe ne rješavaju ništa - napisao je Bećković u autorskom tekstu koji je objavio tabloid Kurir, poznat po propagandističkom izvještavanju protiv Crne Gore, prenosi Pobjeda. 

Kako tvrdi Bećković, glasačkim listićima se mogu odbraniti svetinje i svetinja Crne Gore, kročiti u 21. vijek i poraziti oni koji litije vide kao uvod u “Oluju“ i svom narodu kavaljerski nude prevoz da ne ide pješke.

Bećković je već ocijenio da zna ko će sigurno izgubiti na izborima 30. augusta.

- Sa ove daljine čini se da je jedino sigurno da će vladajuća partija izgubiti. Ko god da pobijedi - ona neće. Istekao joj je rok upotrebe. Trči počasni krug. Nigdje nikad ta vrsta vladavine nije završila drukčije. Crna Gora je idealna za idealne izbore. Mogli bi svi glasati pred kamerama da sve bude vidno, čisto i jasno. Da bude slobodna, a ne zarobljena država. Nažalost, izgleda da je idealna i za sumnjive rabote, od kojih ne odustaju, iako ih svaki dan hvataju na djelu - zaključio je Bećković.

Bećković se prije dvije godine miješao i u izbore u Bosni i Hercegovini,

Tada je pozvao građane Republike Srpske da u što većem broju izađu na izbore, "da glasaju za Republiku Srpsku“.

- Glasajte za one kojima vjerujete, glasajte za Republiku Srpsku i ne tražite pogače preko Republike Srpske - poručio je Bećković.

Srpski nacionalista, Matija Bećković širi neistine o ugroženosti srpskog naroda u novonastalim državama nakon raspada bivše SFRJ, zalažući se ponovo za prekrajanje granica i stvaranja novog srpskog prostora ali ovaj put uz pomoć SPC i ruske države.

Osim u Crnoj Gori, Bećković je zbog svojih nacionalističkih stajališta, nepoželjan i u Vojvodini. Potkraj prošle godine Organizacija Mlada Vojvodina nalijepila je plakat sa natpisom "Matija, idi kući", povodom njegovog gostovanja u Novom Sadu.

Plakat u Novom Sadu kojim su mladi Vojvodine poslali poruku Matiji Bećkoviću 

Međutim, dobrodošao je u Kusturicin Andrićgrad, gdje zajedno sa ostalim istomišljenicima, kad god se za to ukaže prilika. Uz ostale rusofile i srpske ekstremiste, Bećković kako u Višegradu na "nacionalističkim sijelima", tako i diljem Srbije ili kroz tamošnje medije propagira neostvarene ratne ciljeve srpske politike s početka 90-tih godina prošlog stoljeća. Jedan od njih je i davanje državnosti i secesija entiteta Republika Srpska iz Bosne i Hercegovine. 

Podršku srpskim nacionalistima u ostvarivanju njihovih ciljeva svesrdno pruža i Rusija kojoj svakako odgovara nestabilna situacija na ovm području, a upravo posljednja događanja, auto-litije i poruke Amfilohija u Crnoj Gori su dio tog projekta.