open-navfaktor-logo
search
Stanje u susjedstvu
Nenad Zečević, urednik u podgoričkoj Pobjedi: Neće biti prolijevanja krvi u Crnoj Gori, SPC želi biti država u državi
U Crnoj Gori je u toku prekompozicija vlasti koju prati dizanje tenzija, prije svega od prosrpskih stranaka koje će tako izgubiti pozicije u Vladi.
07.02.2022. u 11:24
get url
text

VEZANI TEKST - Nakon pada Vlade Amfilohijevog premijera: Šta će se dešavati u Crnoj Gori

Nenad Zečević, urednik rubrike Politika u podgoričkom listu Pobjeda, za Faktor govori šta će značiti promjena vlasti u Crnoj Gori, manjinskoj vladi, posljednjoj, problematičnoj odluci donedavnog premijera Zdravka Krivokapića, namjerama Srpske pravoslavne crkve (SPC), politici Aleksandra Vučića...

- Neće biti prolijevanja krvi. Bilo je prijetnji tzv. pravoslavnih bratstava bliskih SPC-u. To je više neka vrsta folklora, više kao prijetnja ako Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića ponovo bude u vlasti, odnosno ako podrži manjinsku vladu. U tom slučaju očekujem proteste koje bi predvodio prosrpski Demokratski front - riječi su Zečevića.

Nenad Zečević

Kada je u pitanje (ne)miješanje Beograda u unutrašnje odnose u Crnoj Gori, Zečević kaže: 

- Beograd je posljednjih sedmica pokazivao uzdržanost, nije bilo podrške Krivokapiću vjerovatno najprije jer nije ispunio zadatke. Ne vjerujem da će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić direktno miješati, čekaju ga u aprilu izbori. Pretpostavljam da će podržati proteste DF-a ako ih bude.

U satima kada je Skupština Crne Gore izglasavala nepovjerenje Vladi, izvršni organ je na inicijatvu Krivokapića na hitnoj (?!) telefonskoj sjednici usvojio jednu veoma problematičnu odluku koja bi mogla imati dalekosežne posljedice na politički život u ovoj državi. 

VEZANI TEKST - Vuksanović Stanković: Ne može crkva biti veća od države niti se može negirati genocid u Srebrenici

- Usvojena je odluka o olakšicama za dobijanje državljanstva. Postoji određen broj ljudi koji bi iz ekonomskih razloga trebali lakše dobijati crnogorski pasoš. To je razumljivo.

Međutim, Krivokapić je ovim htio provesti etnički inženjering, da u birački spisak uđe nekoliko desetaka hiljada Srba koji bi u tom slučaju mogli biti prevaga na izborima. Olakšice za dobijanje ličnih dokumenata trebalo je, po zakonu, predložiti Ministarstvo unutrašnjih poslova i kao takvo biti dio izborne reforme. Očekujem da ta odluka bude poništena - smatra Zečević.

Glavnu ulogu u politčkim smjernicama prosrpskih stranaka ima SPC. 

VEZANI TEKST - Pravoslavna bratstva negirala genocid tokom prikazivanja "Quo vadis, Aida?" na RTCG, policija šuti

- SPC je pokušao napraviti neku vrstu bunta, sada čekaju da vide ko će biti u novoj vladi. Ne vjerujem da će se uskoro potpisati predloženi Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC-a jer je on u suprotnosti s interesima države.

Između ostalog, ugovorom je bilo predviđeno uvođenje pravoslavne nastave, bio je nekakav, tako da kažem, čudan odnos prema kulturnim dobrima Crne Gore. Jednostavno, bila je namjera da se SPC pozicionira izvan i iznad države. Uvjeren sam da nijedna vlada Crne Gore neće potpisati takav dokument - podvlači Zečević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.