Zatim je SDP u Kantonu Sarajevo koalirao sa Narodom i pravdom (NiP), Savezom za bolju budućnost (SBB) i Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom (NBL), a u Tuzlanskom kantonu su učinili sve da formiraju vlast bez SDA, ali sa Pokretom demokratske akcije (PDA).

 

Baš kada je javnost savladala SDP-ovo tumačenje termina "nacionalne stranke", iz partije su uoči Lokalnih izbora unijeli dodatnu konfuziju.

Najprije je SDP potpisao sporazum sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH o podršci njihovom kandidatu Edisu Dervišagiću za gradonačelnika Gradačca.

Krajem septembra su otišli korak dalje, te su potpisali koalicioni sporazum i sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čijeg će kandidata za gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića podržati na predstojećim Lokalnim izborima.

Koaliranje SDP-a sa SNSD-om i HDZ-om BiH iznenađenje je samo za one koji nisu dovoljno pažljivo pratili politička dešavanja u posljednje dvije godine.

Nakon Općih izbora 2018. godine je SDP u pregovorima sa Našom strankom i Demokratskom frontom, koji su tada činili "bh. blok", odbio formirati vlast na državnom i federalnom nivou sa "nacionalnim strankama". Ispostavilo se da u "nacionalne stranke" ubrajaju samo SDA, s obzirom na to da su na posljednjem sastanku "bh. bloka" predlagali pokušaj izbacivanja SDA iz vlasti koaliranjem sa SNSD-om i HDZ-om BiH.

Tek sada je javnosti jasno da SDP-ov termin "nacionalne stranke" ne podrazumijeva SNSD, HDZ i sve derivate SDA, već isključivo SDA.

Ono što je javnosti i dalje nejasno jeste odbijanje te stranke da se, kako je kazao njen predsjednik Nermin Nikšić, "svrstava u bošnjačku reprezentaciju", čime su obrazložili izostanak podrške zajedničkom probosanskom kandidatu za načelnika Srebrenice i zajedničku listu tih stranaka na Lokalnim izborima u Mostaru. Koaliranje sa SNSD-om i HDZ-om im, s druge strane, nije predstavljalo problem, a vrlo je zanimljivo da odbijanjem "svrstavanja u bošnjačku reprezentaciju" ta stranka najveću uslugu čini upravo SNSD-u i njihovom kandidatu za načelnika Srebrenice, te HDZ-u BiH i njihovoj listi za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Zanimljivo je da se interesovanje SDP-a za učešće u izvršnoj vlasti završava na granicama općina i kantona, dok za vlast u FBiH i na državnom nivou, gdje je omjer odgovornosti i benefita mnogo nepovoljniji, nisu tako zainteresirani.