Navođenje na prostituciju i pranje novca: Određen pritvor uhapšenima u akciji "Neon"

objavljeno: 09.02.2018. u 19:14

Sudija za prethodni potupak Kantonalnog suda u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Selvedinu Bulbulu, Selmi Delić, Arneli Ožegović i Ehlimani Ćehajić, koji se sumnjiče za krivična djela navođenje na prostituciju i pranje novca, nezvanično saznaje Faktor. 

Pritvor im je određen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, prikriti ili uništiti dokaze, te ponoviti krivično djelo, a četvorka je, inače, uhapšena u sklopu policijske akcije kodnog naziva "Neon".

Oni se terete da su kao organizirana grupa u noćnom klubu "Orlando" na Dobrinji organizirali pružanje seksualnih usluga nepoznatim osobama za što su vrbovali veliki broj djevojaka.

Djevojke koje su podvodili, seksualne usluge su pružale u separeima i toaletu "Orlanda" po cijeni od 150 ili 200 maraka. 

Bulbul je sebi ostavljao polovinu novca, a djevojkama je davao ostatak, rečeno je na današnjem ročištu za razmatanje prijedloga o određivanju pritvora.

VEZANI TEKST - Predložen pritvor za uhapšene u akciji "Neon"

Prvoosumnjičeni Bulbul je, prema tvrdnjama Tužilaštva KS, prostituciju organizovao u periodu od 2009. do 2018. godine, radi sticanja protupravne imovinske koristi na području KS, a osim u kafiću "Orlando" usluge su pružane i u hotelima i stanovima u KS.

Bulbul i Delić su pronalazili klijente koji su plaćali seksualne usluge, s njima stupali u kontakt putem telefona ili direktno u "Orlandu" gdje su klijenti prethodno najavljivali svoj dolazak s obzirom na to da nije bio slobodan ulaz. Potom su pozivali djevojke da dođu u objekat i klijent bi između njih izabrao djevojku za seksualne usluge, a novac davao Bulbulu direktno.

Ožegović je tokom novembra prošle godine u više navrata navodila, poticala i predavala veći broj djevojaka radi pružanja seksualnih usluga. Kako proizilazi iz presretnutih razgovora koje su vodili osumnjičeni, Delić je kontaktirala Arnelu i obećala joj novčanu naknadu ako im pronađe i dovede djevojke. Sve proizilazi iz komunikacije vođene putem telefonskih razgovora i SMS-a.

VEZANI TEKST - Gostima "Orlanda" u piće sipali prah za potenciju, djevojke "radile" u separeima i toaletu

Delić je kontakitrala i Ćehajić s kojom je također dogovarala dolazak djevojaka.

Djevojke su pružale i usluge maženja s klijentima kao i usluge plesa, a zauzvrat bi im klijenti plaćali piće od 50 KM od čega je djevojkama išao procenat. Ples bi izvodile oskudno odjevene ili gole, a novac bi im ostavljali u čaši na stolu, nekada i u veš i intimne dijelove tijela.

Delić i konobarice u "Orlandu" su, prema tvrdnjama jednog od svjedoka Tužilaštva, gostima u piće sipale neki prah od čega bi oni bili potentni i više tražili seksualne usluge.

Od navedenog novca Bulbul i Delić su kupovali pokretne stvari, automobile i nekretnine te ostatak čuvali u sefu u Bulbulovom stanu na Dobrinji. Ostvarili su korist od najmanje 100.000 KM.