open-navfaktor-logo
search
Proizvedeno u laboratoriji
Naučnici pretvaraju CO2 u mlazno gorivo
Istraživači su možda pronašli način za smanjenje utjecaja zračnog prometa na okoliš u situacijama kada električni avioni i alternativna goriva nisu praktični. 
28.12.2020. u 15:03
get url
text

Wired izvještava da su naučnci sa Oxforda uspješno pretvorili CO2 u mlazno gorivo, povećavajući mogućnost aviona s ​​konvencionalnim motorom s neto nula emisija.

Postupak sagorijevanja goriva oslanjaja se na metodu organskog izgaranja. Zagrijava se mješavina limunske kiseline, vodika i katalizatora željezo-mangan-kalij kako bi CO2 pretvorio u tekuće gorivo sposobno za pogon mlaznih aviona.

Pristup je jeftin, jednostavan i koristi uobičajene materijale. To je jeftinije od procesa koji se koriste za pretvaranje vodika i vode u gorivo.

Laboratorijskom metodom proizvedeno je samo nekoliko grama goriva. Međutim, istraživači razgovaraju s industrijskim partnerima i ne vide velike naučne prepreke. Ovaj postupak omogućio bi avio-kompanijama da zadrže postojeće avione i postanu ugljično neutralni sve dok uistinu ne budu spremni za ekološki pogon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.