Nastupom Manhattan String Quarteta počeo Sarajevo Chamber Music Festival

objavljeno: 26.08.2015. u 21:10

Nastupom Manhattan String Quarteta u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu počeo je peti Sarajevo Chamber Music Festival (SCMF).

Do 1. septembra bit će održano sedam besplatnih koncerata svjetskih i domaćih muzičara, a predstavit će se na pozornicama Doma Oružanih snaga BiH, Zemaljskog muzeja BiH i sarajevske Muzičke akademije.

Ovogodišnji SCMF tematski je usmjeren ka konceptu ”out of the box”, u doslovnom značenju “mišljenje izvan kalupa”, izvan utvrđenih normi. Na programu su neka od najkontroverznijih djela kompozitora poput Beethovena, Schumanna, Listza, u historiji muzike znamenitih revolucionara, ali i novijih muzičkih imena poput Charlesa Ivesa, Oliviera Messiana, Georga Crumba, Albana Berga.
Pored rezidentnog ansambla Manhattan String Quarteta, nastupit će pijanista Kemal Gekić, zatim Stephen Gosling, kojem će se pridružiti najbolji bh. flautista Sakib Lačević.

Klavirski duo Stephanie & Saar izvest će vrijedna djela muzike 20. stoljeća, a turski dvojac Hakan Sensoy i Safak Eriskin donosi kamernu muziku za gudače modernih evropskih i turskih kompozitora.

Ovogodišnji SCMF upotpunit će izvedba lokalnih sastava.

SCMF se realizira uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, a u organizaciji Muzičke akademije iz Sarajeva i Manhattan String Quarteta.

(Faktor.ba/Foto: Arhiva)