Nastavlja se akcija "Zadruga", u toku pretresi na nekoliko lokacija

objavljeno: 14.02.2018. u 10:58

Pripadnici MUP-a KS od ranih jutarnjih sati vrše pretrese na nekoliko lokacija, a u okviru akcije "Zadruga" u kojoj je nedavno uhapšen veći broj osoba zbog sumnje da su dio organizirane kriminalne grupe koja je učestvovala u pranju novca i zloupotrebi položaja. 

Više informacija o tome ko je ovoga puta meta pretresa zasad nije poznato, kao ni da li ima novih privedenih osoba. 

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS, potvrdila je da se rad na predmetu "Zadruga" nastavlja.

U dosadašnjem toku ove akcije ukupno je privedeno na saslušanje više od 30 osoba osoba, a desetero ih je smješteno u pritvor.

Riječ je o Enisi i Sanelu Đaliću, Huseinu Borišiću, Adnanu Karahasanu, Nihadu Biliću, Salihi Dervišević, Hadisu Kusturi, Aliji Kadriću i Ramizu Durakoviću i Gabrijelu Deliću. Pritvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju crnogorsko državljanstvo.

Osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti.

VEZANI TEKST - Kako su navodnim zapošljavanjem studenata supružnici Đalić oprali 40 miliona KM

Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, "oprala" više desetaka miliona maraka, dok su ostali osumnjičeni imali svoje uloge kao članovi ove kriminalne grupe.