- U Republici Srpskoj obilježavamo ovaj dan kao svoj. Zagledni smo u Srbiju kao maticu. Srbija nama daje garancije i utočište, pomaže i daje podstrek - rekao je Dodik na centralnoj manifestaciji obilježavanja Dana državnosti Srbije, čestitajući građanima i rukovodstvu Srbije.

Dodik je istakao da su Srbi uvijek donosili slobodu drugim narodima, te da su "naši preci postavili temelje onoga što je danas savremena civilizacija".

- Srećemo se ovdje i obilježavamo naš zajednički praznik, praznik koji je posvećen Prvom srpskom ustanku, danu kada su Srbi u predanoj borbi za slobodu digli ustanak i krenuli u izgradnju srpske državnosti i slobode za sve koji ovdje žive - rekao je on, prenosi RTRS.

VEZANI TEKST - Blic: EU ambasadori neće prisustvovati obilježavanju Nacionalnog dana Srbije zbog Dodika

Dodik je poručio da Srbi danas imaju dvije države - Republiku Srpsku i Srbiju.

- Srbiju koja je garant mira i sigurnosti, koju volimo i radujemo se svakom njenom napretku, Srbiju koja je garant opstanka svih Srba - naglasio je Dodik i zahvalio Srbiji za pomoć RS-u i za razumijevanje.

On je istakao da je Srbija garant mira, država koja se pod rukovodstvom predsjednika Aleksandra Vučića gradi i ide naprijed.

Svečanosti su prisustvovali premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije i druge zvanice. Na svečanosti je, pored Dodika, još nekoliko političara iz RS-a.

Zanimljivo je da događaju ne prisustvuje predsjednik Srbije Aleksandr Vučić.

Ambasadori pojedinih zemalja EU-a ranije su poručili Vučiću da neće doći na obilježavanje ako na događaju bude Dodik.