Srijeda, 28.07.2021.
h

Narodno pozorište Sarajevo: Mjuzikl 'Annie' otvara 3. Festival dječije umjetnosti

Popularni mjuzikl "Annie", u kojem prvi put u BiH profesionalne uloge ostvaruju djeca uzrasta od 3 do 14 godina, 3. maja će u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoriti Festival dječije umjetnosti, internacionalni umjetnički festival, koji za cilj ima afirmaciju knjige, muzike i pozorišne umjetnosti za djecu i mlade.

Peta izvedba mjuzikla nastalog u produkciji Instituta za teatar, muziku i multimediju (iMTM), uz podršku agencije McCann Sarajevo i Narodnog pozorišta, okupit će 70 aktera na sceni, među kojima će biti i 16 novih polaznika iMTM-a, koji su se za ovaj, njihov premijerni nastup, uvježbavali od septembra prošle godine. Novitet u postavci je i da će glavnu žensku ulogu, Miss Hannigan, tumačiti glumica Irma Alimanovic Alihodžić.

- Velika nam je čast što će upravo "Annie" otvoriti ovogodišnji Festival dječije umjetnosti (FEDU), koji slovi kao izuzetno značajan umjetnički festival za populaciju od 6 do 14 godina u našem regionu. U okviru festivala prikazuju se najbolje dječije predstave a nudi i zanimljiv koncept takmičarskog programa u oblastima teatar, muzika i književnost. Kao i za sve ranije izvedbe, i ovoga puta za "Annie" vlada veliko interesovanje te su karte već puštene u direktnu prodaju - kazala je direktorica iMTM-a Alma Ferović Fazlić.

"Annie" nastavlja i uspješnu, prijateljsku saradnju sa Centrom za djecu bez roditeljskog staranja "Duga" iz Kulen Vakufa, na osnovu koje će i ovaj put u foajeu Narodnog pozorišta biti upriličena prodaja slikovnice "Bajka o mjesecu", čiji je izdavač Fondacija Centra, a sav prikupljeni novac bit će usmjeren štićenicima.

Nakon otvorenja Festivala, ostali teatarski, književni, muzički i likovni program do 7. maja bit će realiziran u Pozorištu mladih i sali Općine Stari Grad. Svi ostali sadržaji su besplatni a podržani su od Općine Stari Grad, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i prijatelja FEDU-a, saopćili su organizatori.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh