open-navfaktor-logo
search
U 86. godini
Naredio i rušenje Aladža džamije: U Srbiji umro Marko Kovač, optužen za stravične ratne zločine u Foči
Ratni komandant tzv. Taktičke grupe Foča i optuženik za ratne zločine, Marko Kovač umro je 8. decembra na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu u 86. godini.
10.12.2021. u 18:38
get url
text
Marko Kovač, Foča u ratu

Optužnicu protiv Kovača Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je u decembru 2019. godine, a kojom je optužen za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. i 1993. godine.

Kovač je, prema optužnici, 1992. i 1993. godine, obavljajući dužnost komandanta Taktičke grupe Foča u okviru Vojske Republike Srpske (VRS), sudjelovao u progonu civilnog stanovništva na način da je planirao, naredio, podstrekavao, pomagao u planiranju i pripremanju zločina, te da kao nadređena osoba nije preduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce.

- U okviru progona je počinjeno nezakonito zatvaranje više stotina civila u zatvoreničke centre u Kazneno-popravnom domu (KPD) Foča, Srednjoškolskom centru i u Sportskoj dvorani "Partizan", mučenje, prisilno preseljenje i deportacija stanovništva, ubistva i prisilni nestanak više od 190 osoba, silovanja i druga nečovječna djela slične prirode, kao i paljenje i uništavanje kuća, imovine te kulturno-historijskih i vjerskih objekata - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Svjedoci koji su se nalazili i u redovima VRS-a optuživali su ga i za rušenje nacionalnog spomenika kulture, čuvene Aladža džamije.

Kovač će biti sahranjen u Kragujevcu u Srbiji, gdje je i živio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.