Napravite slasnu krempitu

objavljeno: 05.03.2018. u 15:51

Ako ste zaljubljenici kremastih i "laganijih" kolača onda je slasna krempita pravi izbor za vas.

U nastavku vam donosimo recept, a na vama je da se date u akciju.

Potrebno:

Tijesto:
• 5 jaja
• 5 kašika šećera
• 5 kašika brašna

Nadjev:
• 6 jaja
• 1 l mlijeka
• 1 puding od vanilije
• 3 kašike škrobnog brašna
• 3 kašike brašna
• 8 kašika šećera
• 1 vanilin-šećer
• 1/2 l vrhnja za šlag

Priprema:

Tijesto: Razdvojiti bjelance od žumanaca. Umutiti žumance te dodati 5 kašika šećera, 5 kašika brašna i umućeni snijeg od bjelanaca. Lagano izjednačiti smjesu i peći na 250 stepeni 15 do 20 minuta.

Nadjev: Umutiti 6 žumanaca s osam kašika šećera. U smjesu sa žumancima dodati 2 dl mlijeka. Lagano izjednačiti mikserom, dodati 3 kašike škrobnog brašna, 3 kašike brašna i 8 kašika šećera. Ostatak mlijeka staviti da prokuha.

U prokuhano mlijeko izliti smjesu koju ste prethodno umutili te lagano miješati do određene gustoće. U toplu smjesu lagano umiješati snijeg od 6 bjelanaca. Posebno umutiti 1/2 l vrhnja za šlag. 1/3 staviti u smjesu, a ostatak šlaga staviti kao ukras.

Slaganje: Dobiveni biskvit prepoloviti na 2 dijela. Jedan dio staviti u pleh, a drugi dio kore isjeći na kocke. Na prvi dio kore staviti žuti fil. Na taj fil staviti šlag te poredati izrezane kocke od kore.