Ovo su nam kazali radnici u zdravstvu koji se već 12 dana nalaze ispred zgrade Vlade KS čekajući na potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

- Ovog trenutka dobili smo informaciju da su članovi Vlade usvojili naše kolektivne ugovore, što znači da Forto ima odobrenje da ih potpiše – kazao nam je Jasmin Avdović, član pregovaračkog tima ispred Sindikata radnika u zdravstvu KS sa Vladom KS.

Na pitanje, kada bi premijer mogao potpisati kolektivne ugovore i da li za to postoji neki rok, Avdović je odgovorio kako "roka nema".

- Mi kao zapete puške čekamo cijeli dan ispred zgrade Vlade KS da se sve ovo napokon završi i da krenemo svojim kućama – dodao je Avdović.

Ukoliko Forto danas ne potpiše kolektivne ugovore, pitanje je do kada bi se ova agonija ponovo mogla razvlačiti, jer premijer, kako Faktor saznaje, sutra ujutro putuje u Barcelonu.

- Forto sutra službeno putuje u Barcelonu, a onda ide na godišnji odmor – kazao nam je naš izvor.

VEZANI TEKST - Parafiran kolektivni ugovor za zdravstvene radnike u KS, čeka se odluka Vlade

Podsjetimo, jutros je Haris Vranić, ministar zdravstva KS, sa predstavnicima Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS i Sindikata radnika u zdravstvu KS parafirao kolektivne ugovore.

- Kao važan segment odredbi ovih kolektivnih ugovora, predviđeno je povećanje satnice sa 2,60 KM na 2,76 KM u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, kao i svih koeficijenata. Ovi kolektivni ugovori se zaključuju u trajanju od dvije godine, s tim da će se isti primjenjivati do zaključenja novih kolektivnih ugovora, saopćio je Press KS.

Podsjetimo, radnici u zdravstvu KS od 2. septembra 2019. godine tražili su svoja zakonom zagarantovana prava, a to je potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, koji im je istekao još 7. februara 2019, te usklađivanje odnosa koeficijenata sa onima iz 2007. godine.

Svoja prava tražili su i na četiri protesta ispred zgrade Vlade KS, na dva tokom 2019. - 7. oktobra i 19. decembra, treći je održan 9. jula. 2020, a četvrti 10. juna prošle godine.