open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo RS-a
Napad zoljom u Banjaluci kvalifikovan kao terorizam
Republičko tužilaštvo preuzelo je istragu protiv Aleksandra Radića, koji se sumnjiči da je u martu ove godine iz ručnog raketnog bacača ispalio raketu na zgradu u Banjoj Luci, a ovo djelo okvalifikovalo je kao terorizam
02.11.2018. u 17:28
get url
text
Aleksandar radić, prvi slijeva

Istragu protiv Radića, koji se sumnjiči da je 30. marta iz ručnog raketnog bacača M80 zolja ispalio raketu na zgradu "Agrama" u Banjoj Luci, prvobitno je vodilo Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci, ali je Republičko tužilaštvo 17. oktobra izuzelo ovaj predmet.

Prvobitno Radić je sumnjičen za izazivanje opće opasnosti, ali je Republičko tužilaštvo ovaj slučaj prekvalifikovalo u terorizam. Osim toga, sumnjiče ga i za neovlaštenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Radića Republičko tužilaštvo sumnjiči da je projektil ispalio s ciljem "zastrašivanja građana i uništavanja ustavnih, političkih, ekonomskih ili društvenih struktura Republike Srpske".

Napadom je, tvrde u Republičkom tužilaštvu, doveo u opasnost i život radnika osiguranja koji je bio u zgradi.

Raketa je probila staklo prozora na devetom spratu i udarila u plafon kancelarije. Prema procjenama, od eksplozije je pričinjena šteta od skoro 30.000 maraka na objektu zgrade.

Da se ovaj slučaj može okarakterisati kao terorizam, u Republičkom tužilaštvu navode i činjenicu da je napad uznemirio javnost  te da su nakon njega pojedini politički i stranački funkcioneri navodili da je sigurnost u Banjoj Luci narušena.

Mileta Bošković, advokat osumnjičenog Aleksandra Radića, kazao je da će se teško održati kvalifikacija krivičnog djela terorizam.

- Tužilaštvo je na istim činjenicama prekvalifikovalo ovo djelo. Pitanje je kako je i kada Radićev trag dospio na zolju i nema dokaza da ju je on ispalio. Raketa je ispaljena na privatnu zgradu. Zar će svako podmetanje eksploziva ili sličan slučaj napada na privatnu imovinu biti terorizam -rekao je Bošković.

Iako je Republičko tužilaštvo nakon preuzimanja istrage tražilo da se Radiću produži pritvor, Okružni sud u Banjoj Luci pustio je osumnjičenog da se u nastavku predmeta brani sa slobode.
 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.