open-navfaktor-logo
search
Marš mira
Nana Hasma Fejzić deseti put na čelu kolone stigla u Potočare
Na ovaj način već godinama nana Hasma odaje počast žrtvama genocida u takozvanoj zaštićenoj zoni UN-a, među kojima je i njen rahmetli suprug Husein, kojeg su zločinci ubili u školi u Grabavicama
10.07.2019. u 20:38
get url
text

Sedamdesetdvogodišnja Hasma Fejzić iz Donje Kamenice kod Zvornika deseti je put ove godine bila na čelu kolone od oko 6.000 učesnika Marša mira, koji su prije nekoliko minuta stigli u Potočare.

Na ovaj način već godinama nana Hasma odaje počast žrtvama genocida u takozvanoj zaštićenoj zoni UN-a, među kojima je i njen rahmetli suprug Husein, kojeg su zločinci ubili u školi u Grabavicama.

Pored muža, Hasmi su u genocidu ubijeni brojni rođaci i prijatelji.

- Ovdje mi je muž ostao, odvojili su ga, strah sam preživjela. Ispred nas su zaklali dijete od tri mjeseca dok ga je majka dojila. Ona se okamenila i ostala je takva. Bol je uvijek prisutna, potrese me sve. Ima u putu umora, kiša je padala... sinoć smo spavali pod šatorom - kaže nana Hasma.

Svog ubijenog muža Hasma je posljednji put vidjela nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Dvije godine ranije u Srebrenicu su izbjegli iz svog rodnog sela. 

Nakon pada Srebrenice, Hasma je autobusom prebačena do Kladnja, a Husein je krenuo kroz šumu ne bi li živ stigao do slobodne teritorije.

Njegove posmrtne ostatke našli su godinama kasnije u Križevićima. Da joj uvijek bude blizu i da mu u svakom trenutku može proučiti fatihu, ukopala ga je kod kuće.

Na Marš mira, kazala je ranije više puta, ići će sve dok je noge budu mogle nositi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.