navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Saveznici dobre probave

Namirnice koje će potaknuti redovno pražnjenje crijeva

Neugodni simptomi zatvora, poput nadutosti i boli u trbuhu, mogu utjecati na kvalitet života pojedinca. Zatvor je najčešće blaži zdravstveni problem, no ukoliko postane trajna pojava donosi određene komplikacije poput hemoroida.  

Objavljeno: 25.04.2020. u 09:31
get url
text

Često se pojam zatvora krivo procjenjuje, naročito ako stolica nije prisutna svaki dan. Međutim, normalna dinamika pražnjenja crijevnog sadržaja može biti od 2-3 puta dnevno do 2-3 puta sedmično, ovisno od osobe do osobe. Valja napomenuti da je moderan tempo života učinio zatvor jednim od najčešćih probavnih problema ljudi u razvijenim zemljama.

Neki od uzroka ovog stanja su nedostatak fizičke aktivnosti, izloženost stresu, upotreba određenih lijekova ili jednostavno zanemarivanje potrebe za pražnjenjem crijeva, no često se ističe da ovo stanje nastaje zbog onoga što jedemo, odnosno ne jedemo. Naime, za redovno pražnjenje crijeva svakodnevno je potrebno u organizam unijeti barem 25 g vlakana, a istraživanja pokazuju da tipična zapadnjačka prehrana osigurava prosječno 15 g vlakana.

Ukoliko imate problem s neredovnom stolicom, sljedećih osam namirnica su saveznici vaše dobre probave i mogu vam olakšati život.

Suhe šljive stoljećima imaju reputaciju laksativa. Ovi slatki plodovi, naime, sadrže tri vrlo važna sastojka za probavu, a to su netopiva i topiva prehrambena vlakna te sorbitol. Netopiva vlakna se ne probavljaju u organizmu, a ubrzavaju probavu na način da vežu vodu i stvaraju veći volumen stolice. Topiva vlakna bivaju potpuno razgrađena, a doprinose normalnoj probavi na način da stimuliraju rast poželjnih bakterija u crijevima i na taj način povećavaju volumen stolice, a što je veća stolica, ubrzava se njen prolazak kroz crijevo. Sorbitol, pak, djeluje kao osmotski laksativ te zajedno sa vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave. Suhe šljive su toliko učinkovite da je čak i Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrila tvrdnju da one doprinose normalnoj funkciji probavnog sistema. Kako bi se postigao blagotvoran učinak, potrebno je svakodnevno konzumirati 100 g suhih šljiva.

Lanene sjemenke također su blagotvorne za vaša crijeva. Jedna kašika sjemenki osigurava gotovo 3 g topivih i netopivih vlakna, zbog čega im se pripisuje laksativno djelovanje. Prednost ovih malih saveznika vaše probave jeste što se vrlo lako uklopaju u svakodnevnu prehranu, a možete ih dodati zobenoj kaši, tjestenini, salati ili omiljenom smoothiju. Za najbolje rezultate potrebno ih je samljeti.

Zobena kaša je idealan obrok budući da nudi podjednake količine obje vrste vlakana. Pola šoljice zobenih pahuljica pruža oko 2 g netopivih i 2 g topivih vlakana, a već smo na početku teksta govorili kako ona utječu na stolicu.

Vaše omiljene grickalice su dobre i za vaš stomak. Uz pomoć ove integralne namirnice možete povećati unos vlakana u prehrani. Tri šoljice kokica u samo 90 kalorija osiguravaju preko 3 g vlakana. No, ovdje treba biti oprezan na način da se ne koristi puno ulja i soli kod pripreme kokica.

Tropska biljka Aloa vera osim što se u prošlosti koristila za liječenje kožnih bolesti, te kao sredstvo protiv ozljeda, opekotina i infekcija, sadrži sastojke koji posjeduju laksativno djelovanje. Kako bi se omekšala stolica, preporučuje se kroz 8-10 dana popiti pola čaše soka ove biljke ujutro i navečer.

Jogurti obogaćeni probioticima moraju biti sastavni dio svakodnevne prehrane. Među brojnim pozitivnim učincima probiotika odnosno tzv. dobrih bakterija na ljudsko zdravlje, naučna istraživanja ističu njihov povoljan učinak u terapiji opstipacije i konstipacije.

Muče li vas probavne tegobe, spas možete potražiti i u mineralnoj vodi s magnezijem. Ona može biti negazirana ili gazirana ukoliko sadrži mjehuriće ugljičnog dioksida (CO2). I dok obje vrste mogu nadopuniti rezerve minerala u organizmu, kod zatvora je preporučljivo piti vodu s mjehurićima. Naime, mjehurići mogu olakšati simptome loše probave, čak i konstipacije, a dodatni plus je ako voda sadrži i magnezij u obliku magnezija sulfata, jer takva voda djeluje laksativno.

Mahunarke predstavljaju izvanredan izvor vlakana i samim tim su dobre za vaš stomak. No, ako posegnete za grahom, moguća je pojava napuhavanja, što može pogoršati bol u trbuhu. Stoga je u borbi protiv zatvora bolje posegnuti za mahunama koje osiguravaju impresivnih 4 g vlakana po šoljici kuhane namirnice, a ujedno ne stvaraju plinove u toj mjeri u kojoj to čini grah.