open-navfaktor-logo
search
Skupo gorivo
Nakon višednevne agonije: Javni prijevoz u Banjoj Luci jutros nije zaustavljen
Javni prijevoz u Banjoj Luci danas nije zaustavljen, kako su to ranije zaprijetili predstavnici prijevoznika u ovom gradu, a Banjalučani su jutros mogli da se voze redovnim autobuskim linijama.
01.07.2022. u 08:20
get url
text

Prijevoznici su zahtijevali povećanje cijene pojedinačnih karata sa trenutnih 1,80 KM na 2,20 KM, kao i poskupljenje mjesečnih karata koje na gradskim linijama koštaju oko 45 KM. Tvrde da se cijena nije mijenjala od marta, a da je gorivo u međuvremenu značajno poskupilo zbog čega su trpili finansijske gubitke. 

Njihove zahtjeve iskoristili su predstavnici skupštinske većine okupljeni oko SNSD-a i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković (PDP) za međusobne političke obračune.

Brojni odbornici skupštinske većine nisu se ni pojavili u srijedu na gradskoj skupštini kada se trebalo raspravljati o javnom prijevozu i novom cjenovniku, upućujući poruke preko stranačkih profila na društvenim mrežama da Grad treba iz budžeta da subvencioniše javni prijevoz i razliku u cijeni. Tokom cjelodnevnih jučerašnjih pregovora, Stanivuković i prijevoznici su kasno sinoć dogovorili da im se isplati 500.000 KM za juli.

- Nakon višesatnih razgovora sa prijevoznicima, i nakon apsolutno nikakvog odgovora odbornika okupljenih oko SNSD-a,  pronašli smo privremeno rješenje. Bio sam prinuđen jer je to moja obaveza, da se zatvorim u četiri zida sa prijevoznicima, da razgovaramo, razmišljam i da kalkulaciju oko cijene stavimo na papir. Da bi se redukovani javni prijevoz održao u julu, potrebno je da Grad osigura dodatnih pola miliona KM. Onih pola miliona KM kojih nema, koji nisu osigurani i koji se ne nalaze u budžetu. Pristao sam na to - objavio je Stanivuković sinoć na društvenim mrežama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.