Četvrtak, 26.11.2020.
h

Nakon utvrđenog Prijedloga zakona o PIO: Penzioneri zadovoljni, policajci imaju još jedan uvjet

Federalna vlada je na posljednjoj sjednici ponovo utvrdila Prijedlog zakon o PIO-u jer je raniji srušen u novembru na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH iz razloga što su protiv razmatranja zakona  po hitnom postupku, bili zastupnici SBB-a, SDP-a i DF-a. 

Jedan od razlog rušenja bio je ukazivanje policijskih službenika da bi im se sa tim zakonom penzije smanjile, u odnosu na sadašnje, za 25 do 30 posto. Tako je Vlada u današnji Prijedlog zakona o PIO-u uvrstila novu definiciju da je "policijski službenik, u smislu ovog zakona, lice koje je kao takvo definisano posebnim zakonom, koje ima prebivalište na teritoriji Federacije BiH ili Brčko Distrikta BiH i koje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruje kod nosioca osiguranja“.

Definicija je data kako bi bila omogućena primjena eventualnih odredbi o posebnom izračunu penzija za policijske službenike, što bi bilo uređeno posebnim zakonom, te bila osigurana primjena istih propisa za policijske strukture sa nivoa Bosne i Hercegovine.

Mirza Hadžiabdić, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo kaže da su ovim izmjenama na korak do rješenja, dok Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH naglašava da nemaju ništa protiv ove izmjene ukoliko se nijedna kategorija u Zakonu o PIO ne izdvaja.

- Mislim da je to od dva koraka, jedan korak Vlade FBiH ka rješavanju problema, a drugi korak vidimo u činjenici da u prijelaznoj i završnoj odredbi mora biti upućujuća norma. Ne zato što mi to želimo i što se nešto inatimo. Naprotiv, zato što nas pravni stručnjaci upućuju na to. Kao što je poznato, svima nam se utvrđuje penzija po Zakonu o PIO. Ako u tom zakonu kaže jedna norma, da se za jednu kategoriju, u ovom momentu policijske službenike, primjenjuje zakon o dopuni Zakona o policijskim službenicima, onda je to sasvim ispravno da referent u PIO primijeni Zakon o dopuni zakona o policijskim službenicima. Smatram da smo na pola koraka od rješenja - rekao je za Faktor Hadžiabdić.

Dodaje da traže da se u Zakon o PIO unese rečenica "Za policijske službenike koji pravo na penziju ostvaruju kod nosioca osiguranja uslovi za ostvarivanje prava na penziju, način obračuna ličnog koeficijenta i prava na ostvarivanje posebnog staža utvrđuju se posebnim propisom".

- Nema privilegija u novom Zakon o PIO niti za jednu kategoriju. Mi se slažemo s tim da se prava policijska službenika utvrđuju Zakonom o policijskim službenicima. Zadovoljni smo što utvrđeni Prijedlog zakona o PIO-u nema većih izmjena, što ostaje povećanje januarskih penzija za deset posto korisnicima koji su ostvarili penzije do 31.07.1998. godine, te pet posto onima koji su ostvarili penzije od te godine do 31.12.2007. Zatim što je ostalo usklađivanje penzija svakog 15. aprila u godini i što visina boda iznosi 14 KM - rekao nam je Rapa.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh