open-navfaktor-logo
search
Zategnuti odnosi
Nakon Saudijske Arabije i Bahreina i Kuvajt opozvao ambasadora iz Libana
Nakon Saudijske Arabije i Bahreina, vlasti Kuvajta također su opozvale svog ambasadora iz Libana i to zbog nedavnog objavljivanja spornih izjava libanskog ministra informisanja Georgea Kardahija.
30.10.2021. u 17:29
get url
text

Kuvajtska novinska agencija (KUNA) javlja da je vlada te zaljevske zemlje jutros pozvala svog ambasadora Abila Al Suleimana Al Kannayija da se vrati iz Libana i da je otpravniku diplomatskih poslova libanske ambasade u Kuvajtu naredila da napusti tu zemlju u roku od 48 sati.

Sinoć su vlasti Saudijske Arabije povukle svog ambasadora iz Libana i do daljnjeg obustavile uvoz iz te zemlje, a to je učinio i Bahrein.

Krizu u odnosima između Libana i drugih zemalja u Zaljevu izazvala je nedavna kritika koju je libanski ministar informisanja Kardahi uputio Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima koji učestvuju u intervenciji u ratu u Jemenu. Radi se o izjavi koju je dao ranije, a emitirana je na televiziji u Libanu 27. oktobra.

Upitan da li misli da jemenski pobunjenici Huti poput Hezbollaha brane svoju zemlju kao oružana organizacija, Kardahi je rekao da je tako i da rat u Jemenu mora biti okončan jer avioni gađaju kuće, zgrade, sela i gradove.

Libanski premijer Najib Mikati je u pisanom saopćenju naveo da su to izjave koje je Kardahi dao prije stupanja na dužnost ministra i da ni na koji način ne odražavaju njegovu trenutnu poziciju. Dodao je da izjave ni na koji način ne odražavaju politiku Libana prema arapskim zemljama, a posebno Saudijskoj Arabiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.