open-navfaktor-logo
search
O Ustavnom sudu BiH
Nakon osmosatne rasprave: NSRS usvojila zaključke o blokadi institucija BiH
Narodna skupština RS-a usvojila je večeras zaključke koji su pred početak posebne sjednice usaglasili predsjednici stranaka iz tog entiteta.
17.02.2020. u 22:56
get url
text
Posebna sjednica NSRS
Posebna sjednica NSRS

Posebno skupštinsko zasjedanje zakazano je na zahtjev predsjednice RS-a Željke Cvijanović sa tačkom dnevnog reda "Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

Povod sjednice je odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj.

Za predložene zaključke glasalo je 70 zastupnika, dva su bila protiv. Glasanju su prisustvovala 74 zastupnika. Dva nisu glasala. Nekoliko njih je unaprijed najavilo da neće prisustvovati glasanju, odnosno sjednicu su napustili ranije.

Između ostalog, NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, njegovog stupanja na snagu te poništenja odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS.

Parlament RS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, a Milorad Dodik je danas najavio da će zakon "biti predat" u četvrtak .

Takođe, NSRS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS i Federacije BiH, a u skladu s Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Naglašava se da je RS strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, a "potvrđuje se da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnog karaktera".

VEZANI TEKST - "Srpsko jedinstvo" se urušilo tokom rasprave: "Ako može 'goodbye BiH' bez plača majki i djece, nisam siguran"

U zaključku NSRS "obavezuje sve institucije RS-a da ne prihvate i ne provedu bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH".

Zatraženo je da predstavnici RS-a u organima BiH obavijeste NSRS o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Iako su na početku zasjedanja svi pozivali na jedinstvo, već na početku rasprave povela se oštra rasprava između opozicionara i zastupnika vladajuće većine. Međutim, po nalogu predsjednika SNSD-a Milorad Dodika svi zastupnici vlasti su kasnije povuklli svoje prijave za diskusiju, a nakon polusatne pauze sjednica je privedena kraju izlaganjima opozicionara.

Cvijanović je u završnoj riječi rekla da se ovim zakoračilo na put na kojem RS treba da pokaže šta prihvata, a šta ne.

- Ovo nije stvar koju rješavamo danas za danas, nego će pokazati kako ćemo se ponašati u narednom periodu - rekla je Cvijanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.