open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva
Nakon nosanja po hodnicima: Dodik traži ocjenu ustavnosti Zakona o zastavi BiH
Odredbe koje se nalaze u neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH odnose se na određivanje lokacija na kojima se ističe zastava BiH, kao i na novčane kazne zbog njenog neisticanja, dodaje se u saopćenju
07.11.2019. u 16:52
get url
text

 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik podnio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, prenosi RTRS

U saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH navodi se da se razlog za upućivanje ovog zahtjeva nalazi u činjenici da navedeni Zakon nije u skladu sa članom 1. stav 6. Ustava BiH u kojem se kaže da "o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo".

U saopćenju se pojašnjava da se "u zahtjevu, koji je danas podnio član Predsjedništva, navodi se da je Parlamentarna skupština BiH 2004. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, ali da on nije potvrđen od Predsjedništva BiH iz čega proizilazi da nije u skladu sa Ustavom BiH, odnosno da prilikom njegovog donošenja nije ispoštovana Ustavom propisana procedura iz citiranog člana1. stav 6.  Ustava BiH.

- Imajući u vidu navedeno, sve mijenjane i dopunjavane odredbe Zakona iz 2004. godine nisu u skladu sa Ustavom BiH zato što tekst usvojen od Parlamentarne skupštine BiH nije na snazi jer nije potvrđen od Predsjedništva BiH. Slijedom navedenog, tražim da Ustavni sud BiH provede postupak ocjene ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH /'Službeni glasnik BiH' broj 23/04/, koji nije usvojen u skladu sa članom 1.6. Ustava BiH, što dalje podrazumijeva da izmjene Zakona iz 2004. godine nisu usvojene - navodi se u zahtjevu člana Predsjedništva BiH.

Odredbe koje se nalaze u neustavnom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH odnose se na određivanje lokacija na kojima se ističe zastava BiH, kao i na novčane kazne zbog njenog neisticanja, dodaje se u saopćenju.

Član Predsjedništva predložio je Ustavnom sudu BiH da shodno Ustavu i Pravilima Ustavnog suda BiH donese odluku prema kojoj navedeni Zakon nije u saglasnosti sa članom jedan stav šest Ustava BiH zbog čega se isti ukida i njegove ukinute odredbe prestaju da važe, te da se naloži Parlamentarnoj skupštini BiH da narednog dana od dana objavivanja odluke član 84 Zakona o odbrani BiH uskladi sa Ustavom BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.