open-navfaktor-logo
search
Šverceri u defanzivi
Nakon 13 godina pada: Prvi put u BiH povećan broj izdatih akciznih markica na duhan i cigarete
Povećanje broja izdatih akciznih markica utjecalo je i da su prihodi od akciza na duhan 2021. godine bili veći za 103 miliona maraka u odnosu na 2020, kazao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH).
13.02.2022. u 07:43
get url
text

- Godina 2021. bila je rekordna po količini i vrijednosti oduzetih ilegalnih cigareta što je rezultiralo da je nakon 13 godina konstantnog pada u prošloj godini došlo do povećanja broja izdatih akciznih markica na cigarete. Prošla godina bila je najuspješnija kada je riječ o vrijednosti oduzetog nelegalnog duhana i duhanskih proizvoda na ilegalnom tržištu u Bosni i Hercegovini – ističe Kovačević.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u 2019. godini vrijednost zaplijenjenog duhana i duhanskih proizvoda bila je veća od 1,2 miliona KM, u 2020. godine taj iznos je udvostručen te iznosi skoro 2,5 miliona KM. Najveći rast ostvaren je u 2021. godini kada je vrijednost oduzetog duhana i duhanskih proizvoda s ilegalnog tržišta iznosila više od 5,3 miliona KM.

Prema raspoloživim informacijama, najviše cigareta dolazi iz susjednih zemalja, iz Srbije i Crne Gore, te je shodno tome pojačan nadzor nad robom koja ulazi iz smjera ovih zemalja. Kontrole će se, kažu iz UIO, nastaviti i u narednom periodu.

Ilegalno tržište u Bosni i Hercegovini je znatno poraslo od 2014. godine, uz izuzetak 2020. godine zbog pandemije COVID-19. Pokrenute su i javne kampanje "Stop švercu", koje su zajednički provodili Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Udruženje ekonomista SWOT.

Tabelarni prikaz koliko je zaplijenjenog duhana i duhanskih prerađevina za 2019, 2020. i 2021. godinu:

Tako je Bosna i Hercegovina u 2014. godini bila svjetski lider u oporezivanju duhana, s prosječnim udjelom poreza od 86 posto od ukupne maloprodajne cijene jedne kutije od 20 cigareta, a u 2019. godini udio poreza u maloprodajnoj cijeni cigareta u BiH bio je 90,1 posto ponderisane maloprodajne cijene.

Pozitivni efekti domaće akcizne politike iscrpljeni su u 2016. godini, gdje je novo povećanje specifične akcize dovelo do stagnacije, a u konačnici i pada vrijednosti legalnog tržišta duhanskih prerađevina.

Pokazalo se da se raspon gubitka u naplati akciza kreće od 456 miliona KM u 2014. godini do 981 miliona KM u 2019. godini, što ukazuje na to da je izgubljena naplata akciza na ilegalnom tržištu veća od legalne naplate akciza. Kumulativno posmatrano, zbog ilegalne prodaje duhana i duhanskih proizvoda, propuštena je naplata akciza na duhan i duhanske proizvode u iznosu od 5,29 milijardi KM u periodu od 2014. do 2020. godine.

Prihodi UIOBiH od akciza na duhanske proizvode po godinama:

Najveći doprinos lakoj dostupnosti građanima ilegalnih duhanskih proizvoda doprinijelo je u BiH prebrzo i previsoko usklađivanje nivoa akciznog opterećenja na duhan i duhanske proizvode. Građani su zbog toga krenuli u kupovinu duhana i cigareta na ilegalnom tržištu, čime se napravila veća šteta za zdravstveni sistem u cjelini zbog veće konzumacije proizvoda sumnjivog sadržaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.