Najveći turski ski-centar Uludag sve popularniji

objavljeno: 03.01.2018. u 13:41

Ski-centar Ulugad kod turskog grada Burse već pet decenija privlači ljubitelje snijega i zimskih sportova, javlja Anadolu Agency (AA).  

Nekada je planina Uludag bila i popularno mjesto za snimanje filmova, a danas je to popularna turistička destinacija sa sve bogatijom ponudom za posjetioce.

Udaljen svega 40 kilometara od centra Burse, Uludag je četiri mjeseca u godini pokriven snijegom pogodnim za zimske sportove, a ukupno 17 hotela na toj planini imaju smeštajni kapacitet za više od 6.000 osoba.

Ljubitelji skijanja imaju priliku uživati na 20 skijaških staza dužine između 300 i 980 metara.

Tokom prošle zime Uludag je posjetilo nešto više od 70.000 ljudi, među kojima je 5.000 stranaca.

Pored skijanja, posjetioci na Uludagu imaju priliku i za snowboard, klizanje i druge zimske sportove, a najviše uživaju u obilasku planine na motornim sankama.

Čelnik Udruženja hotelijera u Bursi (GUMTOB) Mehmet Haluk Beceran za AA je kazao da je Uludag najveći ski-centar u Turskoj.

- Ujedno, to je i najbliži ski-centar Istanbulu do kojeg vožnja preko novoizgrađenog mosta Osmangazi traje svega tri sata - kazao je Beceren.

Ističući da Uludag bilježi stalni porast dolaska turista, Beceren je kazao da je taj trend posebno izražen nakon otvaranja pomenutog mosta, koji preko Mramornog mora povezuje Istanbul i Bursu.