Subota, 10.06.2023.
h

Najveći šoumen svih vremena: Na današnji dan rođen Frank Sinatra

Na današnji dan, 12. decembra 1915. godine, rodio se Frank Sinatra, američki pjevač i glumac italijanskog porijekla.

Autor je stotinjak albuma, a nastupio je u 58 filmova. Za najbolju sporednu ulogu u filmu “Odavdje do vječnosti” 1953. godine, slavni zabavljač, dobio je Oscara.

Svojim stilom života, brakovima, avanturama, sklonošću prema alkoholu i navodnim vezama s mafijom, Sinatra je za života punio stranice žute štampe.

- Ništa što je o meni rečeno ili napisano nikada mi nije smetalo, osim kad mi je smetalo - rekao je jedne prilike Frank otkrivajući da mu baš i nije bilo pretjerano ugodno dok je slušao razne spekulacije o svom životu.

Sin italijanskog emigranta rođen je u radničkoj porodici. Kao mladić počeo se baviti muzikom, prvo u maloj grupi, a zatim samostalno. Nizao je uspjehe i privlačio milione djevojaka, ali estradna popularnost zadala je ozbiljan udarac njegovoj karijeri. Tad je zaplovio filmskim vodama. Paralelno se bavio glumačkim i pjevačkim poslom, autor je stotinjak albuma, a glumio je i u 58 filmovima.

– Ja sam izvođač i zato sam uvijek bolji na prvu loptu, objašnjavao je Sinatra tajnu svog uspjeha.

Kao veliki patriota želio je služiti domovini, ali u vojsku nije primljen zbog probušene bubne opne. Povredu je zaradio u tuči prilikom koje ga je momak iz suparničke bande udario lancem od bicikla u glavu.

Imao je četiri braka. Prvi put se oženio kada mu je bilo 24 i to dječačkom ljubavi iz komšiluka. Tokom deset godina braka sa Nensi Barbato dobio je troje djece. To su ostala i jedina djeca koju je dobio iz zvanične veze - Frank mlađi, Nensi i Kristina.

Brak se raspao zbog njegovih preljuba, ponajviše zbog strastvene tajne veze s Avom Gardner.

Volio je žene i one su voljele njega, bio je veliki ljubavnik, ali ne i suprug. S prelijepom Avom oženio se deset dana poslije službenog razvoda od Nensi, ali bračna sreća je trajala samo dvije godine. Pričalo se da je sliku Ave Gardner držao u ogledalu dugo poslije raskida.

Anegdota kaže da je do kraja života Ava (1990) svaki dan od Sinatre dobijala novi telegram u kome je uvijek isto pisalo – “Volim te. Nedostaješ mi.”

Ava je u svojim memoarima priznala da je Frank bio i ostao ljubav njenog života.

Godine 1966. oženio se trideset godina mladom Miom Farrow. Upoznali su se, navodno, na nekoj zabavi gdje ga je očarala prekrasnom dugom gustom kosom.

Od nje se razveo zato što je odbila prekinuti snimanje čuvenog klasika “Rozmerina beba” 1968. i da sa njim radi na filmu “Detektiv”. Uredio je da joj papiri za razvod dođu na filmski set.

Tek tri decenije kasnije glumica Eva Bartok, porijeklom Mađarica, tvrdila je da je djevojčica Deana, koju je rodila 1957, zapravo Sinatrina kćerka iz kratke afere koju su imali dok je on bio rastavljen od Ave Gardner. Sinatra nikada nije priznao očinstvo.

Posljednja njegova žena bila je Barbara Marx, koja je ostala s njim do smrti, a zajedno su bili 22 godine.
Cijelog života nije podnosio žene koje puše i previše piju, kao i one koje stavljaju previše parfema.

Više je pričao o piću nego što ga je stvarno pio. Namjerno je o sebi kreirao sliku u javnosti da je veliki ljubitelj zabava, da se svake večeri provodi, a zapravo je sjedio kod kuće uz knjigu.

Omiljena zdravica bila mu je: “Da mi poživite do stote, i da posljednji glas koji budete čuli bude moj.”
Umro je 14. maja 1998. godine od srčanog udara u 22.50 sati.

Sahranjen je blizu Palm Springsa, navodno s flašom “Jacka Daniel’sa”, novčićem, upaljačem i kutijom cigareta “Camel”.

- Želim da me zapamte kao čovjeka koji se ludo provodio u životu, imao fantastične prijatelje i porodicu i mislim da više nisam mogao ni poželiti, pričao je Sinatra.

Na sahrani 20. maja 1998. čula se jedino njegova pjesma “Put Your Dreams Away”, a epitaf na njegovom nadgrobnom spomeniku glasi “Najbolje tek dolazi”.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh