Najveća rudarska nesreća u BiH: Prije 25 godina poginula je cijela smjena Rudnika Kreka (FOTO)

objavljeno: 26.08.2015. u 10:54

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u krugu Rudnika "Dobrnja-Jug" kod Tuzle, danas je obilježena 25. godišnjica rudarske nesreće u kojoj je poginulo 180 rudara, tadašnje, najmlađe treće smjene.

Komemoraciji poginulim rudarima prisustvovali su članovi njihovih porodica i kolege rudari.

Do tragedije u jami rudnika Dobrnja-Jug došlo je u ranim jutarnjim satima 26. augusta 1990. godine. U nesreći je poginulo 180 rudara treće smjene prosječne životne dobi od 27 godina.

Tragediju je uspio preživjeti Smail Imamović. On je jedini rudar najmlađe smjene koji je ostao među živima. Nerado govori o tome, a posljedice su na njegovom tijelu brojne.

– Četrdeset dana bio samu bolnici, a prilikom tragedije zadobio sam opekotine drugog i trećeg stepena te oštećenje čitavog nervnog sistema. Dobio sam PTSP, dijabetes, oslabilo mi je i srce. Bio sam u komi. Petog dana u bolnici su mi rekli da su mi sve kolege iz smjene poginule, a da sam ja jedini preživio. Bilo je strašno – prisjeća se Smail.

Bila je to najveća rudarska nesreća u Bosni i Hercegovini, a vještaci koji su radili na istrazi, pokrenutoj 2006. godine po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzla, zaključili su da je osnovni uzrok nezgode eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade.

Fikret Mehić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka rekao je da posljednjih 25 godina nije bilo smrtnih slučajeva, ali da treba raditi na unapređenju i sigurnosti rudara na poslu.

– Vlast, i na kantonalnom i na federalnom nivou, Kreku treba shvatiti ozbiljno – rekao je Mehić.

Iza 180 poginulih rudara ostalo je 365-ero djece, o kojima je Rudnik Kreka godinama brinuo i još brine putem Fonda “26. august”.

Današnjoj komemoraciji u krugu jame Dobrnja-Jug, osim porodica poginulih rudara, prisustvovao je i federalni premijer Fadil Novalić, te predstavnici Vlade TK i Grada Tuzla.

(A. M./Foto: Faktor.ba)