Najpoznatiji među festivalima narodne muzike u regionu: Ilidžanski festival trajat će pet dana

objavljeno: 15.04.2016. u 21:30

Saradnja sa NTV Hayat. Izložba „Čuvari tradicije“, takmičenje u sviranju harmonike, takmičarska noć, revijalna noć i večer karaoka. Završen konkurs za izbor pjesama izvođača u takmičarskoj večeri. Čuvanje i njegovanje kulturnog stvaralaštva u oblasti narodne muzike.

U moru različitih domaćih i regionalnih, uspješnih i manje uspješnih, Ilidžanski festival izdvaja se kao najpoznatiji među festivalima narodne muzike. Ovaj jedinstveni događaj koji okuplja starije, ali i interpretatore mlađe generacije, koji su u potrazi za svojim mjestom pod estradnim suncem, ove godine bit će održan od 3. do 7. augusta.

Lokalna zajednica

– To je brend, koji našu lokalnu zajednicu čini prepoznatljivom u cijelom regionu. Čuveni Ilidžanski festival, koji Općina Ilidža sa kratkim prekidima organizuje od davne 1964. godine, organizovat će se i ove u saradnji sa NTV Hayat. Festival će trajati pet dana – kaže Denis Muhović, pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje općine Ilidža.

Kako pojašnjava, namjera da ova muzička manifestacija traje pet dana ideja je Organizacionog odbora, kako bi u tih pet dana trajanja festivala ljubitelji istinske narodne muzike mogli uživati.pripreme za ilidzanski festival– Program je koncepcijom oslonjen na izvornu narodnu pjesmu. U tih pet večeri bit će organizirana izložba “Čuvari tradicije“, takmičenje u sviranju harmonike, takmičarska noć, revijalna noć i večer karaoka. Konkurs za izbor pjesama izvođača u takmičarskoj večeri festivala “Ilidža 2016“ otvoren je bio do 10. aprila, tako da ćemo uskoro znati i broj izvođača. Stručni žiri će sačinjavati kompetentni stručnjaci iz oblasti muzike, ali imena još nisu poznata – govori Muhović.

Melodijska linija

Glavni cilj organizacije festivala je očuvanje tekovina izvorne bosanskohercegovačke pjesme, te vraćanje ugleda i značaja, koji je festival imao u prošlosti.

– Pjesme koje su obilježile Ilidžanski festival nisu podlijegale trendovima i bile su zasnovane na jasnoj melodijskoj liniji i aranžmanima, koji su oslonjeni na izvornu bh. muziku. Osnovna namjera ovog festivala je čuvanje i njegovanje kulturnog stvaralaštva u oblasti narodne muzike, a želja Općine Ilidža i Hayat TV-a je da Ilidža vrati festival na puteve slave, kako bi se afirmisali mnogi mladi interpretatori i autori, koji bi nakon toga ostvarili zavidne karijere, a ujedno i kako bi se Ilidžancima pružio ugođaj za uši i oči – zaključuje pomoćnik načelnika općine Ilidža.

Podsjetimo, prošle godine petnaest kompozicija i izvođača takmičilo se za festivalske nagrade. Ukupni pobjednik bila je pjesma “Ni zore, ni dana” u izvođenju Slađe Hodžić. Ona je nagrađena i kao najuspješnija interpretatorka, a nagradu za aranžman dobio je Almir Buza.

Damir Klopić kao izvršni direktor

U organizacioni odbor festivala imenovani su Elvir Švrakić, predsjednik, te predstavnici Općine Ilidža, načelnik prof. dr. Senaid Memić, predsjedavajući OV Muhamed Omerović, Velida Memić, Denis Muhović, Amra Bojičić. Predstavnici NTV Hayata su Amela Gadžo, Dženeta Hamidović-Mrnđić, Vedad Sokolović i Lejla Pokrklić.

Organizacioni odbor imenovao je Almu Švrakić na mjesto umjetničkog direktora festivala, a izvršni direktor festivala bit će Damir Klopić. Kada je u pitanju komisija za selekciju kompozicija, nju će činiti Amela Gadžo, Ana Babić, Ljubica Berak, Nedim Srnja i Emir Merjemić.

(D. Zeba/Faktor.ba)