Ukupno bogatstvo 100 najbogatijih građana Sjedinjenih Država doseglo je 2,9 biliona dolara do 30. aprila, što je porast od 195 milijardi od Bidenove inauguracije 20. januara. Istovremeno, bogatstvo 50 posto američkih građana s najnižim primanjima iznosi samo 2,5 biliona američkih dolara.

Glavni razlog tako uočljivog i brzog bogaćenja je rast burzi zbog širenja cijepljenja i prevladavanje pandemije koronavirusa. Glavni dionički indeksi rasli su gotovo kontinuirano od februara, nadmašujući jedan rekord za drugim. Indeksi Dow Jones i S&P 500 porasli su više od 10 posto tokom tih mjeseci.

Bidenove poticajne mjere i njegov masivan program cijepljenja potaknuli su brz oporavak, a time i rast burzi i bogatstva najbogatijih Amerikanaca. Međutim, slični pozitivni trendovi u Sjedinjenim Državama primijećeni su i posljednjih sedmica predsjedničkog mandata Donalda Trumpa te je bogatstvo 100 najbogatijih Amerikanaca poraslo za 267 milijardi dolara od 4. novembra 2020. do Bidenove inauguracije.

Američka ekonomija oporavlja se brže nego što se očekivalo. Međunarodni monetarni fond predviđa rast BDP-a Sjedinjenih Država ove godine od 6,4 posto.