Sud BiH im je 12. avgusta odredio pritvor do mjesec dana, ali su nakon šest dana iza rešetaka pušteni na slobodu, dok bi u toku dana iz ove pravosudne institucije trebalo i zvanično da obrazlože razloge.

Roguljić je sin banjalučkog bizinismena Slavka Roguljića u čijem su vlasništvu restorani "Jezero" i "Bomi" u naselju Trn gdje je 11. avgusta obavljen pretres, dok je Lubura načelnik Jedinice za profesionalne standarde u Službi za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu u MUP-u RS-a.

Pritvor im je ranije određen zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze i tragove važne za krivični postupak, uticati na svjedoke ili saučesnike i bojazni da će ponoviti krivično djelo.

VEZANI TEKST - Ko je Nedeljko Lubura, inspektor MUP-a RS-a koji je uhapšen danas u Banjoj Luci

Na teret im se stavljaju krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krijumčarenjem osoba, pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, te zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

Sumnjiče se da su organizovali krijumčarenje sigurnosno interesantne osobe koja se nalazi na međunarodnim potjernicama zbog teških krivičnih djela organizovanog kriminala u regionu, uključujući i ubistvo.

- Navedena osoba je prokrijumčarena sa područja EU na područje BiH, nakon čega su joj osumnjičeni nastavili pužati pomoć u skrivanju – saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.