open-navfaktor-logo
search
Profesorica PMF-a Tuzla
Na stipendiji kojom je nagrađeno devet nobelovaca: Amela Jusić u Luksemburgu radi istraživanje o "tihom ubici"
Amela Jusić, profesorica na Odsjeku biologije Prirodno matemetičkog fakulteta (PMF) Tuzla, trenutno u Luksemburgu radi na istraživanju ranog otkirivanja hipertenzije, bolesti od koje u svijetu pati više od milijardu ljudi.
07.02.2021. u 08:48
get url
text

Priliku je dobila u konkurenciji gotovo deset hiljada naučnika iz cijelog svijeta, zahvaljujući stipendiji "Marie Curie", koji dodjeljuje Evropska komisija.

Više projekata

- U Luksemburgu sam od augusta prošle godine, a do oktobra sam imala malo više vremena pa sam uradila brošuru o hipertenziji koja je objavljena na bosanskom i još pet jezika. Također, radim na tri naučna rada na temu RNA biomarkera i COVID-19 - kaže Amela Jusić za Faktor.

Objavu brošure o hipertenziji, odnosno visokom krvnom pritisku, podržao je Luksemburški institut za zdravlje (LIH) na kojem Amela Jusić provodi istraživanje za koje je dobila stipendiju, Ministasrtvo zdravlja Luksemburga, Univerzitet u Tuzli i Plava poliklinika iz Tuzle.

U svijetu svaki četvrti muškarac i svaka peta žene pate od visokog krvnog pritiska, a trećina oboljelih i ne zna da da je bolesno, pa stoga se ova bolest naziva i "tihi ubica".

Hlavni cilj istraživanja koje provodi Amela Jusić je identifikacija RNA biomarkera i njihova analiza u hipertenziji. Cilj je da te biomarkere, odnosno mikro RNA molekule, pronađu u krvi te da one budu rani marker za otkrivanje hipertenzije prije prvih simptoma. Visok krvni pritisak sada se otkriva mjerenjem, a to je za mnoge pacijente prekasno.

- Na LIH-u će biti do novembra, a onda istraživanje nastavljam u Danskoj. Nakon toga u februaru naredne godine trebala bi ići u Francusku, a zatim u aprilu 2022. u Njemačku. Kraj je planiran za august naredne godine - navodi Amela Jusić.

Ona kaže da je COVID-19 utjecao i na njen rad, jer je na samom početku veoma teško došla do materijala za istraživanja.

COVID-19 i naučni rad

- Svi proizvođačai su preusmjerili kapacitete na proizvodnju testova za COVID-19 i potrebe medicinskih ustanova u vezi s tim. Morali smo čekati na opremu koja je potrebna za naše istraživanje - kaže Amela Jusić.

Amela Jusić je glavni istraživač na projektu, nen mentor je dr. Yvan Devaux glavni istraživač na Kardiovaskularnom odjelu LIH-a, a pored dr. Jusić tu su još tri člana tima.

- Zbog epidemioloških mjera dio vremena radimo od kuće, a dio na institutu, gdje izvodimo eksperimente. Tih dana rad je veoma intenzivan, a s obzirom na to da su u Luksemburgu sa mnom i moja djeca, raspored mora biti precizno napravljen za svaki dan. Ipak, našla sam vremena za tri naučna rada koja će, najverovatnije biti objavljena u narednih pola godine. COVID-19 je bio nezaobilazan za mene kao naučnika jer ljudi s visokim krvnim pritiskom imaju od 1,5 do 2,5 puta veću šansu za tešku kliničku sliku ili smrtni ishod - navodi dr. Jusić.

Stipendije "Marie Curie" dodjeljuje se od 1996. godine, a do danas ju je dobilo čak devet nobelovaca. Program za koji uvijek bude najviše aplikanata je indivudulna stipendija koju je ove godine dobila profesorica Jusić, a iz svega navedenog jasno je koliki je to dobitak ne samo za aplikanta, nego i za akademsku zajednicu u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.