open-navfaktor-logo
search
Otvaranje novih linija
Na javni poziv Međunarodnog aerodroma Tuzla javile se dvije aviokompanije, jedna je iz EU
Na javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uspostavu aviolinija sa Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT), koji je okončan jučer, javile su se dvije aviokompanije, saznaje Faktor iz pouzdanih izvora.
24.11.2023. u 13:19
get url
text

Kako saznajemo, jedna od kompanija koje su poslale ponudu je Air Montenegro, a druga je iz Evropske unije, što znači ima potrebne dozvole za obavljanje letova u zemljama koje su najinteresantnije putnicima koji gavitiraju aerodromu u Tuzli.

Pristigle ponude sada će analizirati komisija te će biti izabran najpovoljniji ponuđač s kojim će Uprava MAT-a potpisati ugovor.

Podsjećamo, MAT se našao u problemima, nakon što je niskobudžetna kompanija Wizz Air, u julu ove godine, odlučila da ukine svoju bazu u Tuzli te broj linija sa više od deset, tokom zimskog reda letenja smanji samo na tri. Uprava aerodroma već tri mjesecima pokušava da popuni prostor koji je nastao ukidanjem linija Wizz Aira.

MAT je dobio dozvole za letove u Istanbul i nizozemski Maastricht, a za očekivati je da će putem ovog javnog poziva biti uspostavljene linije ka skandinavskim zemljama, Njemačkoj, Austriji...

Javni poziv je bio koncipiran tako da se aviokompanijama nudi garancija da će njihovi finansijski gubici, ukoliko ih bude, biti pokriveni. Za tu svrhu Vlada TK je u ovogodišnjem kantonalnom budžetu izdvojila dva i po miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.