VEZANI TEKST - Spremno još jedno privremeno finansiranje institucija BiH: Nastavlja se stihijska blokada države

Prema informacijama koje smo dobili, predloženo povećanje odnosilo se na povećanje budžeta institucija BiH za oko 85 miliona KM, od čega većina za plaće zaposlenih, a manji dio za višegodišnja kapitalna ulaganja.

Međutim, članovi Fiskalnog vijeća BiH koji dolaze iz Vlade RS-a, nisu bili spremni ovo podržati.

Posljednja sjednica Fiskalnog vijeća održana je 10. decembra. Tada je saopćeno da su razmotrili Prijedlog globalnog okvira fiskalne bilance i politika u BiH za period 2022-2024, kojim je predviđeno ovo povećanje za institucije BiH, a koji je uputio Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine i član Fiskalnog vijeća BiH.

Prema informacijama, odgodu izjašnjavanja tražili su članovi Fiskalnog vijeća BiH iz Vlade RS-a, odnosno premijer RS-a Radovan Višković i ministrica finansija Zora Vidović. Obrazloženje nisu dali, barem ne na toj sjednici.

VEZANI TEKST - NSRS usvojila zaključke o povlačenju saglasnosti, Vladi RS-a rok od šest mjeseci za nove zakone

Sjednica Fiskalnog vijeća BiH bila je isti dan kada je zasjedala Narodna skupština RS-a, na kojoj su doneseni zaključci o "vraćanju nadležnosti" sa BiH na RS, između ostalog i iz oblasti indirektnih poreza.

Članovi Fiskalnog vijeća BiH iz Vlade RS-a su tražili odgodu od sedam dana. Tih sedam dana isteklo je u petak, 17. decembra, kada se desio neuspješan pokušaj sjednice Fiskalnog vijeća. Sjednice nije bilo jer nisu došli članovi iz Vlade RS-a. Nije poznato kada će biti nova.

Prijedlog globalnog okvira fiskalne bilance i politika u BiH za period 2022-2024, kojim je predviđeno ovo povećanje za institucije BiH, dokument je bez kojeg nije moguće krenuti dalje u proceduru izrade budžeta institucija BiH za 2022. godinu.