Muzička javnost s nestrpljenjem očekuje pobjednike: Sve je spremno za 60. dodjelu Grammyja

objavljeno: 28.01.2018. u 21:37

Sve je spremno za 60. jubilarnu dodjelu Grammyja, koja se na Madison Square Gardenu u New Yorku održava u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Svjetska muzička krema već je okupirala Veliku jabuku, gdje će najboljima biti uručene godišnje nagrade za izuzetne doprinose u muzičkoj umjetnosti i diskografiji, a koje dodjeljuje NARAS, američka Akademija za diskografsku umjetnost i nauku.

Zanimljivo je da je ovogodišnja dodjela prva u historiji na kojoj bijelac nije nominiran za album godine. Prošle godine dodjelom je dominirala Adele s čak pet osvojenih nagrada, a ove godine najveći je favorit Jay Z koji ima čak osam nominacija. Nominiran je za snimku godine, album godine, za najbolji rap album, te za pjesmu godine. Odmah iza njega, s jednom nominacijom manje, nalazi se i Kendrick Lamar, dok je Bruno Mars na trećem mjestu sa šest nominacija.

Što se tiče ženskih izvođača, najviše šansi za slavlje ima SZA, koja je nominirana u čak pet kategorija. Popularni "Despacito" zaradio je dvije nominacije, za pjesmu i album godine. Pobijedi li, bit će to prvi put da pjesma na španjolskom osvaja Grammy.

U kategoriji albuma godine jedina nominirana žena je kantautorice Lorde za album "Melodrama", a uz spomenute albume Jay-Z-ja i Kendricka Lamara, konkurencija će joj biti Gambino i Mars.
Dodjelu ovogodišnjih Grammyja bi svojim nastupima trebali uveličati Lady Gaga, Pink i Elton John, koji je prije nekoliko dana najavio kraj koncertne karijere.