open-navfaktor-logo
search
Turska
Muzej sjećanja na 15. juli u Istanbulu čuva sjećanje na pokušaj puča terorista FETO-a
Dok se navršava šesta godina od izdajničkog pokušaja puča pripadnika terorističke organizacije Fetullahci (FETO), u Muzeju sjećanja na 15. juli u Istanbulu izloženi su brojni predmeti i videozapisi koji podsjećaju posjetioce šta se sve desilo u noći 15. jula 2016. godine.
14.07.2022. u 09:22
get url
text

Muzej sjećanja na 15. juli je otvorio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan na treću godišnjicu pokušaja puča. Muzej se nalazi na prilazu Mostu šehida 15. jula, u azijskom dijelu Istanbula, na površini od 1.500 kvadratnih metara.

U muzeju, na čijem ulazu se nalazi poruka "Ne zaboravi", kao i imena svih 251 šehida 15. jula, izloženi su eksponati koji podsjećaju na šehide i ranjene u noći pokušaja državnog udara.

Muzej je posjetilo oko 1,5 miliona ljudi od njegovog otvaranja 15. jula 2019. godine.

Čempres za svakog šehida

U dvorištu muzeja su posađeni čempresi, a na svakom od njih nalazi se pločica s imenom i podaci o šehidima 15. jula.

Posjetioci koji dođu u muzej, prvo svrate do spomenika u obliku kupole i ovdje se pomole za poginule.

Unutar muzeja se također može pogledati i automobil koji su pučisti zgazili tenkovima u noći pokušaja puča.

Jedan od najupečatljivijih dijelova muzeja je kutak nazvan "Cipele naših šehida", koji je nastao postavljanjem niza cipela koje su nosili građani koji su se svojim tijelima suprotstavili izdajničkim pučistima FETO-a.

Tragovi pokušaja državnog udara

U muzeju su izloženi brojni predmeti koji pokazuju tragove pokušaja državnog udara.

Mobilni telefon novinarke Hande Firat ,kojim je u noći pokušaja puča razgovarala sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, kada je pozvao građane da izađu na ulice kako bi se suprotstavili puču, također je izložen ispred ekrana na kojem je prikazan Erdoganov tadašnji govor.

Među predmetima koji privlače posebnu pažnju posjetilaca su beretka i bodež podoficira Omera Halisdemira, koji je te noći položio život kao šehid nakon što je ubio pučistu generala Semiha Terzija, koji je pokušao da zauzme Komandu specijalnih snaga.

U jednom dijelu muzeja su izloženi predmeti šehida i veterana, kao što su šljemovi, mobilni telefoni i ključevi, koji su postali neupotrebljivi u noći 15. jula.

Posjetioci mogu pogledati videozapise

Posjetioci imaju priliku da pogledaju i videozapise događaja u noći pokušaja puča. Unutar muzeja se mogu pogledati i podaci o historijatu državnih udara u svijetu, kao i o historiji kolonijalizma.

Muzej, koji je zatvoren ponedjeljkom, svojom postavkom podsjeća posjetioce kako izdajnički pokušaj puča terorista FETO-a nikada ne bi bio zaboravljen.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.