open-navfaktor-logo
search
Ispunjenje sna
Muzej "Mersad Berber" bit će otvoren 2019. godine
U biti, sada čekamo da se potpiše ugovor između Grada Sarajeva i Općine Stari Grad oko realizacije muzeja
12.10.2018. u 21:55
get url
text

Muzej “Mersad Berber“ u Sarajevu bit će otvoren naredne godine, potvrdio je za naš portal Ensar Berber, sin jednog od najvećih umjetnika naše zemlje, čije ime nosi ova kulturna institucija.
Muzej će biti smješten u prostorijama s više od 400 metara kvadratnih u strogom centru grada, na drugom spratu stambene zgrade, neposredno uz Općinu Stari Grad, i doprinijet će, nema sumnje, kulturnoj i turističkoj ponudi bh. prijestolnice.

- Projekat je u fazi izvedbenog djela. Angažirali smo profesora, arhitektu Zlatka Ugljena da napravi idejno rješenje. U biti, sada čekamo da se potpiše ugovor između Grada Sarajeva i Općine Stari Grad oko realizacije muzeja. Gradonačelnik Abdulah Skaka i načelnik Ibrahim Hadžibajrić prepoznali su njegovu vrijednost i vjerujemo da će sve ići svojim tokom, kako bismo naredne godine otvorili muzej za javnost. U muzeju ćemo imati permanentnu postavku koja će se tematski mijenjati i stalno nadopunjavati - istakao je Ensar.

Ensar Berber     FOTO: ARHIV

Reprezentativni objekat posvećen velikanu bh. umjetničke scene u Sarajevu, bio je san porodice Berber, koji, dodaje Ensar, polako postaje java, što ih posebno veseli.

- Mojoj porodici je posebno drago jer ćemo sada imati priliku prikazati cijelu Berberovu postavku u gradu u kojem je otac najviše živio i stvarao- dodao je Berber.

Otkrio nam je i da trenutno pripremaju mega retrospektivnu izložbu Mersada Berbera u Zagrebu.

- Radimo na kapitalnoj izložbi u Zagrebu koja će biti postavljena u galeriji “Klovićevi dvori“. Otvorenje bi trebalo biti iduće godine u aprilu, i to bi bila jedna mega retrospektivna izložba nakon 1988. godine u Zagrebu - naglasio je Ensar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.