Ponedjeljak, 25.05.2020.
h

Muslimane sveo na demonstrante: Bešlić zabranio bajram-namaz u Lakišića haremu

Odbijen je zahtjev Medžlisu Islamske zajednice Mostar u BiH za klanjanje bajram-namaza na lokalitetu Lakišića harema iza bivše Robne kuće Hit.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Ramiz Jelovac, obavijestio je Policijsku upravu Mostar o namjeri te zatražio poduzimanje odgovarajućih mjera iz njihove nadležnosti. Obavijest je otišla i Gradskoj upravi. Iz kancelarije gradonačelnika, tvrdi Jelovac, dan nakon toga došao je odgovor da treba podnijeti zahtjev za zauzimanje javne površine, što su i učinili.

Međutim, u odgovoru Jelovcu iz PU, obrazloženo je da je potrebna saglasnost gradonačelnika za javno okupljanje, pozivajući se na Odluku o određivanju lokacije za organizirano okupljanje građana Grada Mostara. Naime, tom Odlukom kao mjesto okupljanja građana određeni su stadion i prostor u Sjevernom logoru.

- Bešlić nas svodi na demonstrante, pošto su demonstracije i protesti dozvoljeni tamo gdje je on dozvolio, u Sjevernom logoru i Rodoču - kazao je Jelovac. 

Bajram-namaz na području Medžlisa IZ Mostar klanjat će se u 22 džemata, odnosno u 41 džamiji.

Centralna manifestacija klanjanja Bajram-namaza za područje Mostara bit će upriličena u Univerzitetsko sportsko rekreativnom centru "Midhat Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru.

Bajram-namaz će predvoditi glavni imam Medžlisa IZ Mostar mr. Dino ef. Maksumić.

Sabah-namaz klanjat će se u 4 sata i 27 minuta, a Bajram-namaz u 5 sati i 42 minute.

Drugog dana Bajrama posjetom šehitlucima biće obilježen Dan šehida. Centralni program tim povodom održat će se na mostarskim Šehitlucima u 9 sati.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh