open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za Mundobasket
Musin saigrač odmah nakon Žalgirisa otišao u Afriku i odveo Zelenortska Ostrva na SP
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela da se plasira na Svjetsko prvenstvo koje će se 2023. godine igrati u Indoneziji, Japanu i Filipinima.
27.02.2023. u 10:05
get url
text

Zmajevi su poraženi na gostovanju kod Mađarske, a sve i da su pobijedili, ostali bi bez Mundobasketa jer je Crna Gora savladala Češku...

A na smotri najboljih reprezentacija svijeta igrat će nekoliko debitanata. Jedan od njih su i Zelenortska Ostrva.

Zemlja koja prema procjenama Ujedinjenih nacija ima 571.966 stanovnika najmanja je država koja će igrati na Mundobasketu.

Prije Zelenortskih Ostrva najmanja zemlja učesnica Mundobasketa bila je Crna Gora (620.000 stanovnika 2019. godine), a dalje slijede: Katar (988.000 - 2006), Panama (1,5 milion - 1970) i Izrael (1,6 miliona - 1954).

Mala država na istoimenom otočju u sjevernom dijelu Atlantskog okeana nanijela je drugi poraz Obali Slonovače (79:64) u kvalifikacijama i kao bolja trećeplasirana ekipa iz dvije grupe afričkih kvalifikacija se domogla Svjetskog prvenstva.

Iako na prvu zvuče kao senzacija, kada saznate ko je najveća zvijezda ekipa, bit će jasnije da nisu nepoznanica. Prva zvijezda je centar Reala Walter Tavares, koji je odmah nakon meča sa Žalgirisom u Euroligi u četvrtak krenuo na put ka Angoli, gdje njegov tim igra domaće utakmice.

Ubacio je 13 poena (imao i pet skokova i tri asistencije), a dvojica saigrača su bili efikasniji od njega. Ivan Almeida, krilo Benfike, brojao je do 20, uz pet skokova i jednu asistenciju. Betinho Gomes je ubacio 15 poena, uz tri skoka i dvije asistencije.

Zelenortska Ostrva su nedavno učestvovala i na Svjetskom prvenstvu u rukometu, a u ovom sportu su i viceprvaci Afrike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.