open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
MUP RS-a povlači rezervni sastav policije, a uvodi Žandarmeriju
U budućem periodu Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo će razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije, saopćili su iz MUP-a RS-a
Edina Latif
24.06.2019. u 14:31
get url
text

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a donijelo je odluku da iz Prijedloga zakona o zmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, a koji se trebao naći na sutrašnjoj sjednici NSRS-a, povuče član koji se odnosi na formiranje rezervnog sastava policije.

- S obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, koji se nalazi u proceduri na Narodnoj skupštini RS-a, povlačimo članove koji se odnose na rezervni sastav policije – saopćeno je.

Dodaje se da će u budućem periodu Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovo razmotriti potrebe i mogućnosti za uvođenje rezervnog sastava policije u strukture Ministarstva.

Također, odlučeno je da reorganizuje svoje interventne snage, a sa ciljem, kako je saopšteno, bržeg i efikasnijeg odgovora na sigurnosne izazove sa kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata.

- Radi boljeg funkcionisanja, Jedinica za podršku promijenit će naziv u Žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji – saopćeno je danas.

U MUP-u ovog entiteta ističu da sa "dobro opremljenim, profesionalno obučenim i specijalizovanim snagama" mogu da odgovore na sigurnosne izazove u budućem periodu koji će biti stavljeni pred policiju.

VEZANI TEKST - Čampara nakon sastanka: Palmer je jako protiv uspostave rezervnog sastava policije u RS-u

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.