open-navfaktor-logo
search
Lukava strategija
Muk o presudama zločincima: I Čović kao sutkinja Nyambe ima "suprotno mišljenje"
Samoprozvani zaštitnik Hrvata i "nositelj europskih vrijednosti" Dragan Čović i dalje se rukovodi lukavom strategijom šutnje kada se u Hagu izriču presude političkom i vojnom rukovodstvu Republike Srpske.
09.06.2021. u 10:47
get url
text

Šutio je predsjednik HDZ-a BiH i u novembru 2017. godine kada je balkanskom krvniku Ratku Mladiću izrečena prvostepena presuda doživotne robije zbog genocida, ratnih zločina...

VEZANI TEKST - Biden: Historijska presuda Mladiću, nadam se da će pružiti utjehu žrtvama

U to je vrijeme bio predsjedavajući Predsjedništva BiH. Sudsko vijeće Haškog tribunala, u presudi Mladiću, navelo je da se radi o "zločinima koji su među najgnusnijima poznatima čovječanstvu".

Reagirao je tada i premijer Hrvatske Andrej Plenković kazavši da je doživotna kazna zatvora Mladiću primjerena, komentirala je i vlast i opozicija susjedne države, čak i tadašnja predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, uz napomenu da je "Mladić bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti".

Četiri godine poslije, izrečena je pravosnažna presuda Ratku Mladiću. Potvrđena doživotna robija, ali za Čovića koji se jedini, ne samo u regionu ili Evropi, već u cijelom svijetu nije oglasio, po svemu sudeći balkanski krvolok nije simbol brutalnosti i genocidnosti. Reakcije pljušte iz Hrvatske, Srbije, Brisela, Washingtona...

Jedan od rijetkih koji ni slova nije izgovorio o presudi ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, pogađate, opet je bio "Europejac" Dragan Čović. Kada govorimo o stratištima, jedno od najvećih stratiša Hrvata u Republici Srpskoj definitivno je Prijedor, ali za Čovića je to posve nebitno.

VEZANI TEKST - EU: Okončano je ključno suđenje u novijoj evropskoj historiji

Tek mjesec poslije, na jednoj press konferenciji, novinari su pokušali od njega iznuditi pojašnjenje, ali je on vješto izbjegao, kazavši kako on tu nema šta komentirati.

- Presudu Karadžiću nemam šta komentirati. Nisam do sada komentirao niti jednu takvu presudu osim one Prliću i ostalima. Ostat ću na tome – kazao je Čović.

Odgovor zašto se drži lukave strategije šutnje nije teško pogoditi. Ni po koju cijenu ne želi kvariti odnose sa svojim političko-poslovnim partnerom Miloradom Dodikom, pa čak ni u slučajevima izricanja presuda ratnim zločincima odgovornim za smrt i progone hiljada Hrvata.

Ne tako davno, prešutio je Čović, i skandalozne ruske prijetnje upućene našoj državi zbog NATO-a, iako se stalno hvali da jedino u Bosni i Hercegovini, Hrvati (ali samo oni koje on smatra Hrvatima), su "istinski i iskreni zagovornici europskog i NATO puta BiH". Naravno, prešutio jer se nekoliko mjeseci prije sastao sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom kod kojeg je lobirao za podršku izmjenema Izbornog zakona BiH, ali po njegovoj mjeri. 

Oko neustavnog referenduma održanog u septembru 2016, koji je organizirao i proveo Dodik, predsjednik HDZ-a nije imao previše da kaže. Osim da je "referendum svojstven kao volja izražavanja građana svim demokratskim državama, te da će nakon izbora sve biti zaboravljeno".

VEZANI TEKST - Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg pozdravio presudu Mladiću: Regija strateški važna za naš savez

Ne treba zaboraviti i da su 9. januara 2019. godine Čović i njegov stranački kolega i ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda prisustvali prijemu u Banjoj Luci povodom neustavnog praznika Dana Republike Srpske.

Uvijek kada su krupni politički događaji u kojima se treba jasno pozicionirati ili kritizirati, Čovića nema nigdje. Povuče se u ilegalu. I ima "suprotno mišljenje" kao i sutkinja Prisca Nyambe, koja je osporila genocid u Srebrenici i htjela osloboditi ratnog zločinca Ratka Mladića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.