VEZANI TEKST - Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske potvrdio: Migrante su tukli policajci

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu u povodu saznanja o snimci koja je objavljena u emisiji RTL Potraga zatražilo je provođenje prikupljanja dokaznog materijala zbog naznaka sumnje na krivično djelo odgovorila je na upit Jutarnjeg lista Vera Magdić-Bižanović, županijska državna odvjetnica u Karlovcu, prenosi Direktno.hr. 

Riječ je o krivičnom djelu mučenja i drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

U tom članu zakona piše: "Službena osoba ili osoba koja na poticaj ili s izričitim ili prešutnim pristankom službene osobe ili druge osobe koja djeluje u svojstvu službene osobe prouzroči drugome tešku tjelesnu ili duševnu bol ili patnju da bi od njega ili druge osobe dobila obavijest ili priznanje, ili da bi ga kaznila za djelo što ga je počinio ili je osumnjičen da ga je počinio on ili neka druga osoba, ili da bi se on ili druga osoba zastrašila ili da bi se na njega ili drugu osobu izvršio pritisak, ili zbog bilo kojeg razloga utemeljenog na bilo kojem obliku diskriminacije, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina".

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je nakon konferencije o protekloj protupožarnoj sezoni ponovio kako se kod policajaca koji su snimljeni kako tuku migrante ne radi i ne može raditi ni o kakvoj naredbi. 

VEZANI TEKST - Objavljeni snimci kako maskirani muškarci s oružjem hrvatske policije tuku migrante na granici sa BiH

Ono što bi moglo biti ključno u ovoj istrazi je utvrditi jesu li s obzirom na to da je nedvojbeno da su primjenjivali silu, o tome sastavili izvještaj, što su obavezni i po zakonu i po pravilima službe.

Policajci, čak i ako primjenjuju silu prema nepoznatim osobama, to moraju napisati u izvještaju nakon što im završi smjena. Kako neslužbeno doznaje dnevnik, kad je riječ o disciplinskoj odgovornosti, moglo bi se raditi o nesavjesnom obavljanju posla, prekomjernoj i nesrazmjernoj upotrebi sile i ponižavanju dostojanstva osobe prema kojoj se postupa.

S obzirom na sve okolnosti i medijsku, ali i političku pažnju cijelog slučaja, ako im se utvrdi odgovornost, policajci u disciplinskom postupku mogli bi biti kažnjeni uvjetnim prestankom radnog odnosa u trajanju od godine dana i biti sklonjeni na neko manje izloženo radno mjesto.