Ova ponuđena cijena je skoro tri puta veća od novca kojima raspolaže UIOBiH. Pri tome, Grand Trade je bio jedini ponuđač.

Kupovina zgrade u Banjoj Luci za potrebe smještaja zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH ponovo je aktuelizirana nakon što je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u utorak usvojio inicijativu da Vijeće ministara BiH u roku od sedam dana poništi ovu javnu nabavku. 

Zatražena je i detaljna informacija o ovoj spornoj nabavci.

VEZANI TEKST - Borenović: Spriječiti sumnjivu kupovinu zgrade UIO za bezobraznih sto miliona KM od ponuđača bliskog Dodiku

Odgovore smo zatražili od UIO.

- Postupak nabavke objekta za smještaj zaposlenih u Centralnom uredu UIO u Banjoj Luci i u Regionalnom centru UIO Banja Luka je još u toku. Dakle nije okončan, niti je UIO bilo s kim potpisao ugovor. Postupak se još provodi – naveli su iz UIO.

Istakli su da na prethodna tri javna oglasa, počevši od 2017. godine, nije bilo ponuda koje su zadovoljavale tražene uvjete, a da je na posljednjem, iz decembra 2020. godine, pristigla jedna ponuda koja bi mogla zadovoljiti potrebe UIO. 

- Ta ponuda prelazi iznos finansijskih sredstava koja su na raspolaganju UIO, te se ova institucija obratila i Upravnom odboru UIO i Vijeću ministara BiH sa zahtjevom za pomoć – kažu u UIO.

Njima je odlukom Vijeća ministara BiH 2014. godine odobreno 37,9 miliona KM za kupovinu objekta i opremanje, a ponuda kompanije Grand Trade iznosi oko 98,5 miliona KM, odnosno za oko 60,6 miliona KM je veća. Njen vlasnik Mile Radišić bio je, podsjetimo, u zatvoru tri godine zbog malverzacija s cijenama akcija "Medicinske elektronike".

Iz UIO su istakli da su od 2005. godine na zakup potrošili oko 5,7 miliona KM, a Branislav Borenović, zastupnik PDP-a u Parlamentu BiH, jedan od onih koji je zatražio usvajanje inicijative za poništenje nabavke, izračunao je da bi za cijenu od ovih blizu sto miliona KM, koliko iznosi ponuda za novu zgradu, mogli plaćati zakup još 260 godina.

Iz UIO su naveli i da je ponudu mogao predati bilo ko ko ispunjava tražene uvjete, a oni su, između ostalog, bili ukupno oko 12.000 kvadrata kancelarijskog i 3.000 kvadrata tehničkog prostora, da se objekat nalazi na udaljenosti ne većoj od tri kilometra od centra grada, te prvoklasan kvalitet gradnje i funkcionalnost.

VEZANI TEKST - Gradnja parka ispred objekta kontroverznog Banjalučanina na granici incidenta

- U toku postupka evaluacije dostavljene ponude, UIO je angažovao i ekspertski tim nezavisnih vještaka koji su izvršili stručnu procjenu i sačinili Elaborat o procjeni ponuđenog poslovnog objekta u kojem se konstatuje da ponuđeni poslovni objekat ispunjava uvjete propisane tenderskom dokumentacijom, da je ponuđena cijena ponuđača prihvatljiva s obzirom na mišljenje ekspertskog tima vještaka koji su procijenili tržišnu vrijednost ovog poslovnog objekta u iznosu 97,4 miliona KM bez PDV-a, kao realnu tržišnu vrijednost.

Bilo kakva poredba sa objektima kupljenim za potrebe regionalnih centara UIO Tuzla, Mostar i Sarajevo nije moguća jer se radi o puno manjim objektima u različitim gradovima, na različitim lokacijama u vremenskom periodu koji je bio davno prije 2021. godine – napomenuli su iz UIO.

Kazali su da će u svakom slučaju sačekati odluku i stav Vijeća ministara BiH.

Josipa Grubešu, ministra pravde Bosne i Hercegovine, pitali smo može li Vijeće ministara poništiti ovu javnu nabavku i kako će odgovoriti na ovakav zahtjev Zastupničkog doma.

Ministar je odgovorio da je nabavka ove zgrade nabavka koju provodi UIO kao višegodišnje kapitalno ulaganje.

- Mi kao Vijeće ministara nemamo informacije u kojoj je fazi postupak, da bismo znali zakonske mogućnosti. Kako su oni nosioci posla, za sve informacije o zakonskim opcijama morate pitati njih – dodao je Grubeša.