Mostarski studenti porukom "Preko trnja do zvijezda" sa Starog mosta zatražili reforme

objavljeno: 08.02.2017. u 13:59

Spuštanjem bijelog platna sa Starog mosta, s porukom „Zajedno preko trnja do zvijezda“ studenti Ekonomskih fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić te Sveučilišta u Mostaru su poručili kako žele bolju budućnost. 

Poručili su kako su reforme u obrazovanju te općenito reforme sa svakog aspekta izrazito neophodne kako u Mostaru tako i u cijeloj BiH. Cilj im je prenijeti poruku i potaći svijest svih mladih ljudi da se svakako može realizirati ono što je za dobrobit cijele društvene zajednice samo ukoliko se svi uključe.

Naime, nedavno je osam studenata s Univerziteta i Sveučilišta, dobilo zadatak da putem javnih kampanja i u Mostaru promovira reformsku agendu, s posebnim naglaskom na sistem obrazovanja, prvo radno iskustvo, zapošljavanje i poduzetništvo. U okviru ovog projekta razradili su temu  „Kvaliteno obrazovanje i dobar posao“, te u tom pogledu traže promjene. Ističu da je obrazovanje u BiH kvaliteno no zamjerku imaju na nedostatak praksi zbog čega stečena znanja ne mogu primijeniti na tržište rada.

-Trebamo iz više aspekata gledati ovaj problem obrazovnog sistema, trebamo ga na neki način reformirati i transformirati kako bi kvalitetnije mlade ljude pripremili za prvo radno iskustvo i za sve ono što ih čeka, te studente više afirmirali da se uključuju u volontiranje, prakse i sve što im se nudi a oni sa negatine strane gledaju ako se ne plaća. Dok , također privrednici trebaju više izlaziti u susret mladim ljudima te im omogućavati da u njihovim preduzećima steknu te prakse - kazala je Iva Klepić, studentica Sveučilišta u Mostaru.

Ela Meškić, s Univerziteta „Džemal Bijedić“ Mostar je dodala kako na njihovom fakultetu ima dosta praktičnog rada, ali želimo na neki način to unaprijediti, da bi nakon fakulteta bili spremni za tržište rada. Ističu kako je ovaj projekat ujedinio studente sa mostarskih visokoškolskih ustanova u borbi za bolju budućnost.

Iako nije studentica Ekonomskog fakulteta, bosanskohercegovačka olimpijka Amina Kajtaz je došla pružiti podršku svojim prisustvom.

- Drago mi je što sam podržala ovaj projekat. Sretna sam što studenti sa Univerziteta i Sveučilišta zajedno na neki način ujedinjuju grad, i što podržavaju ovakve reforme - kazala je Kajtaz, naglasivši da bih voljela da grad bude ujedinjen kao što je to bio nekada, no i da je mišljenja da idemo prema tome.

Navedeni čin spuštanja platna je samo dio kampanje koju provode studenti a koja je pod ingerencijom EU i koja se provodi u cijeloj BiH, te u kojoj učestvuju svi Univerziteti iz Bosne i Hercegovine, iz čega je vidljiva važnost cijele priče u koju su se studenti ova dva Ekonomska fakulteta hrabro i zajednički upustili.