VEZANI TEKST - Inzko donio odluku: Gradonačelnik Mostara se treba birati tajnim glasanjem

Situacija je dodatno zakomplicirana današnjom preporukom OHR-a da se cijela procedura vrati na početak i da se, za razliku od prošle sjednice, izbor gradonačelnika obavi tajnim glasanjem. 

Ukoliko se preporuka Valentina Inzka, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ispoštuje, to će značiti da je pred vijećnicima ponovo odluka o tri kandidata - dr. Zlatko Guzin ispred Koalicije za Mostar, dr. Mario Kordić kandidat HDZ-a BiH, i Irma Baralija, kandidatkinja koalicije BH blok.

Pitali smo Mostarce šta misle dešavanjima u vezi sa izborom gradonačelnika i šta oni uopće očekuju u pogledu razvoja grada?

- S obzirom na to da je prethodni dugogodišnji gradonačelnik potpuno zapostavio istočni dio Mostara, vrijeme je da  gradonačelnik bude neko iz tog dijela grada, dakle dr. Zlatko Guzin. Jednom se mora stati ukraj uobičajenim blokadama HDZ-a – kaže Vedad Rahimić.

VEZANI TEKST - Koalicija za Mostar 2020: Žalimo što su se OHR i međunarodna zajednica stavili na stranu HDZ-a

Harun Pilav mišljenja je da bez obzira na to ko bude gradonačelnik, stanje u Mostaru se neće promijeniti i sve će i dalje biti isto.

- Samo Ljube (Ljubo Bešlić, aktuelni gradonačelnik) neće biti. Ne očekujem velike promjene po pitanju uređenja grada po mjeri Mostaraca - ističe Pilav.

Selma Redžović dodaje da matematika glasanja kaže da su velike šanse da gradonačelnik bude Kordić.

- U svakom pogledu upitan je daljnji razvoj grada – pojašnjava Redžović.