Petak, 02.06.2023.
Sa protesta u Mostaru: Mora se pronaći lokacija za novu deponiju
FOTO: Anadolija

Mostarci ne odustaju: Protestna šetnja od Uborka do Vrapčića

Sa parolom “Deponija Uborak je 1989. proglašena ekološkom bombom, zapitajte se kakvo je stanje danas“, nekoliko stotina građana Mostara i aktivista danas je šetnjom od deponije do osnovne škole u Vrapčićima po ko zna koji put, skrenulo pažnju na svoj životni problem.

I današnja šetnja, prema riječima predsjednika Udruženja ”Jer me se tiče” Omera Hujdura, bila je tek opomena i pokušaj pravljenja pritiska, kako bi se što prije došlo do konkretne lokacije za novu deponiju.

- Želimo da se što prije suzi izbor potencijalnih lokacija, da ostanemo na jednoj ili dvije, te da se na koncu ide u akciju daljeg pripremanja deponije. Smatramo da je ovo način na koji možemo uspjeti. Trebamo biti uporni, sigurno se na kraju nešto mora desiti - izjavio je Hujdur.

Nedavno je u Gradskoj vijećnici Mostara održan sastanak na kojem je raspravljano o potencijalnim lokacijama. O kojim se konkretno mjestima radi, niko pouzdano ne zna. Sastanak je bio i razlog zbog kojeg aktivisti i građani tokom posljednjih sedam dana nikome nisu pisali.

- U narednoj sedmici ćemo već uputiti dopise i pitati nadležne da li je išta urađeno. Ukoliko odgovora ne bude, izbora nema – idemo u novu blokadu - dodao je Hujdur.

Podsjetimo, još uvijek se na deponiju Uborak odlaže smeće, i to uz pomoć MUP-a HNK-a, bez obzira što JP Deponija nema nijedan dokument za rad.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh