Na taj način, žene Inicijative odale su počast ženama žrtvama femicida.

"Šesnaest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u više od stotinu država svijeta. Započela je 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završit će 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

- Skokom bez aplauza željele smo skrenuti pažnju javnosti i vlasti o problemu koji se ne smije zanemariti i kojem treba posvetiti više pažnje kako preventivno, tako i represivno. Ovo je obilježavanje na mostarski način. Sjećamo se svih žrtava femicida. U ovoj godini bilo je 11 slučajeva. Podaci koje imamo su oni iz medija. Čini se da su u crnim hronikama najčešće žene. Skrećemo pažnju donosiocima odluka, Zakon konačno mora početi tretirati femicid. To nije porodično naselje. Žene nisu vlasništvo bilo koga - izjavila je aktivistkinja Ifeta Ćesir-Škoro.

Od 2015. u BiH je ubijeno 56 žena. Uglavnom su ubice bili muževi ili vanbračni partneri. Djela nisu kvalificirana kao femicid, već kao ubistvo žene motivirano mržnjom i osjećajem nadmoći, jer je femicid termin koji nije pravno definisan u bh. pravosuđu.