open-navfaktor-logo
search
Deponija ubija
Mostar: Novi pomor ribe na ušću potoka Sušica
Nakon što su, aktivisti inicijative “Jer nas se tiče”, u javnost krajem prošle godine iznijeli uznemirujuće fotografije pomora ribe na samom ušću potoka Sušica, koji prolazi pored deponije Uborak i ulijeva se u Neretvu, danas su objavili nove fotografije sa istog mjesta.
13.02.2020. u 20:44
get url
text

-Naš sugrađanin, ribar,  pronašao je uginulu ribu na ušću potoka Sušice, koji protiče pored deponije i ulijeva se u Neretvu - kazao je Nijaz Hodžić, jedan od istaknutih članova građanske inicijative "Jer nas se tiče".

Ribar je ispričao, nastavlja, kako pastrmka teška čak dva kilograma, na sebi nije imala nikakvih povreda niti tragova udice, samo je mrtva ležala na obali.

-Već drugi put u dva i po mjeseca u blizini deponije Uborak događa se pomor ribe, što je opravdano izazvalo dodatnu paniku među mještanima - naglašava Hodžić.

Omer Hujdur, predsjednik Inicijative, tvrdi kako je bio spriječen danas otići lično na lice mjesta, no da će se već sutra pobrinuti da inspekcija izađe na teren te da se preispita uzrok uginuća. Podsjetimo, rezultati laboratorijskog ispitivanja nakon pomora ribe 23. novembra na ušću potoka Sušica u rijeku Neretvu, a koji prolazi uz deponiju Uborak kod Mostara, pokazali da u analiziranom uzorku vode nisu detektirani organski polutanti.

Na osnovu navedenog pregleda, nije se mogao utvrditi uzrok uginuća, ali na osnovu izvršenog adspekcijskog i sekcijskog pregleda, nisu uočeni klinički manifestni simptomi koji bi ukazivali na prisustvo bolesti riba, rečeno je tada Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP). Također, u blizini deponije, dodaju iz Inicijative “Jer nas se tiče”,  pronašli su uginulog goluba, koji je prethodno bio na deponiji.

-Deponija na Uborku, doslovno, ubija životinje i nas - kazali su iz Inicijative "Jer nas se tiče".

Pozivaju sve stanovnike doline Neretve, kao i nadležne, da hitno djeluju.

-Mi ne smijemo i nećemo odustati, a svi koji do sada nisu reagovali, krajnje je vrijeme da to sada učine - poručili su. 

Na kraju postavljaju pitanje javnosti, a pogotovo nadležnim institucijama: "Šta se još treba dogoditi da bismo svi postali svjesni opasnosti na Uborku?!".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.