open-navfaktor-logo
search
Bez dokaza
Moskva tvrdi: Ukrajinski vojnici napuštaju svoje položaje suočeni s ruskom ofanzivom
Ukrajinski vojnici napuštaju svoje položaje suočeni s ruskom ofanzivom, tvrdi Moskva, ali bez dokaza, istovremeno tvrdeći, uprkos dokazima o ruskim napadima na gradove i civile, da njene oružane snage ne napadaju gradove i da ne predstavljaju "nikakvu prijetnju" za civile.
24.02.2022. u 11:17
get url
text

U saopćenju objavljenom u četvrtak ujutro, ruski zvaničnici odbrane su rekli da "obavještajni podaci pokazuju da jedinice ukrajinske vojske i vojnici masovno napuštaju svoja mjesta, polažući oružje". Nisu predočeni nikakvi direktni dokazi koji bi potkrijepili ovu izjavu.

- Položaji ukrajinskih oružanih snaga koji su položili oružje nisu napadnuti. Ruske oružane snage ne napadaju ukrajinske gradove. Nema opasnosti za civilno stanovništvo - navodi se u saopćenju koje prenosi RT.

Moskva kaže da su brojni vojni ciljevi, uključujući aerodrome, odbrambene instalacije i avione, gađani "visoko preciznim oružjem" u sklopu "specijalne operacije" koju je naredio predsjednik Vladimir Putin.

Međutim, Aleksej Reznikov, ukrajinski ministar odbrane, pozvao je građane svoje zemlje da se naoružaju pred ruskom ofanzivom.

- Neprijatelj napada, ali naša vojska je nesalomiva - napisao je on na Facebooku i dodao "svako ko je spreman i sposoban da drži oružje sada se može pridružiti snagama Teritorijalne odbrane u vašoj lokalnoj regiji".

Kijevski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba objavio je saopćenje u kojem je izjavio da je Moskva "upravo pokrenula invaziju na Ukrajinu punih razmjera". Prema njegovim riječima, "ovo je rat agresije. Ukrajina će se braniti i pobijedit će", insistirao je.

- Svijet može i mora zaustaviti Putina. Vrijeme je za djelovanje - poručio je on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.