Mogherini: Osigurati održavanje izbora po međunarodnim i evropskim standardima

objavljeno: 01.02.2018. u 16:13

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini sastala se danas u Briselu sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Na sastanku su, saopćeno je iz njenog kabineta, razmijenjena mišljenja o političkoj situaciji u BiH i njenom evropskom putu. Visoka predstavnica i članovi Predsjedništva su razgovarali i o nadolazećoj Strategiji o Zapadnom Balkanu te prioritetima koji stoje pred bh. vlastima, poput finaliziranja odgovora na Upitnik te osiguravanje kontinuirane i efikasne provedbe Reformske agende, uključujući i vladavinu prava.

U izještaju se također ističe obaveza provedbe reformi s ciljem napretka BiH na evropskom putu te da je to ono što građani BiH i članice EU-a zahtijevaju i očekuju.

- Visoka predstavnica Moghetini je također podvukla da je na političkim strankama u BiH obaveza da provedu reformu izbornog zakonodavstva bez daljeg odlaganja kako bi se osiguralo održavanje ovogodišnjih izbora po međunarodnim i evropskim standardima – navodi se u izvještaju nakon sastanka.

Mogherini je također istaknula podršku partnerima na Zapadnom Balkanu, uključujući i BiH, u konkretnim koracima na putu ka članstvu u EU.