Mogherini: Nije bila laka godina na Balkanu, a 2018. je presudna

objavljeno: 02.01.2018. u 10:31

Visoka predstavica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federica Mogherini saopćila je da je 2018. presudna godina za Balkan u smislu konsolidovanja reformskog puta.

- Nije bila laka godina na Balkanu. Posjetila sam šest glavnih gradova regije u jednom od najtežih trenutaka, u nekim slučajevima, trenucima duboke političke krize. Danas, zahvaljujući odvažnim odlukama i velikom radu koji smo zajedno učinili, te su krize uglavnom riješene. Ponovno je pokrenut put ka reformama (iako još uvijek ima puno posla), a kompas evropskih integracija pokazuje put. Godina 2018. bit će ključna, kako bi se konsolidirao i učinio ovaj put nepovratnim. To bi bio važan rezultat ne samo za regiju, već za cijelu Europu - navela je Mogherini.

Među momentima koji su, prema njenom mišljenju, obilježili 2017. godinu su obilježavanje 60. godišnjice EU, pokretanje evropske odbrane, saradnja sa zemljama Afrike o migraciji, samit Istočnog partnerstva, podrška EU nuklearnom sporazumu sa Iranom, konferencija o budućnosti Sirije i ostali.