open-navfaktor-logo
search
Washington
MMF: Sljedeće godine osjetan globalni ekonomski pad
Međunarodni monetarni fond smanjio je svoju prognozu globalnog rasta za 2023. usljed brojnih pritisaka zbog rata u Ukrajini, visokih cijena energije i hrane, inflacije i naglog rasta kamatnih stopa, upozoravajući da bi se uslovi mogli značajno pogoršati sljedeće godine.
11.10.2022. u 16:36
get url
text

Fond je saopćio da njegove najnovije prognoze o svjetskoj ekonomiji pokazuju da će se trećina svjetske ekonomije vjerovatno smanjiti do sljedeće godine, što će označiti otrežnjujući početak prvog godišnjeg sastanka MMF-a i Svjetske banke u posljednje tri godine, prenosi Reuters.

- Tri najveće ekonomije, Sjedinjene Države, Kina i zemlje eurozone nastavit će da imaju zastoje - rekao je glavni ekonomista MMF-a Pierre - Olivier Gourinchas u saopćenju.

- Ukratko, najgore tek dolazi, a mnogim ljudima 2023. će biti kao recesija - kazao je on.

MMF je saopćio da će rast globalnog BDP-a sljedeće godine usporiti na 2,7 posto, u poređenju s prognozom od 2,9 posto u julu, jer više kamatne stope usporavaju američku ekonomiju, Evropa se bori sa skokovima cijena gasa, a Kina se bori sa kontinuiranim "lockdownom" zbog COVID - 19 i slabljenjem sektora nekretnina.

Fond zadržava svoju prognozu rasta za 2022. na 3,2 posto, što odražava jaču proizvodnju od očekivane u Evropi, ali slabiji učinak u Sjedinjenim Državama, nakon velikog globalnog rasta od šest posto u 2021.

Rast u SAD-u ove godine iznosit će slabih 1,6 posto - pad od 0,7 procentnih poena u odnosu na juli, što odražava neočekivano smanjenje BDP-a u drugom kvartalu. MMF je svoju prognozu rasta u SAD-u za 2023. zadržao nepromijenjenom na jedan posto.

Zvaničnik američkog ministarstva finansija rekao je prije objavljivanja prognoza MMF - a da američka ekonomija "ostaje prilično otporna, čak i suočena s nekim značajnim globalnim preprekama".

MMF je saopćio da je njegova perspektiva podložna delikatnom balansiranju centralnih banaka u borbi protiv inflacije bez previše drastičnih mjera, što bi moglo gurnuti globalnu ekonomiju u "nepotrebno tešku recesiju" i uzrokovati poremećaje na finansijskim tržištima i poteškoće za zemlje u razvoju. Ali je jasno ukazao na kontrolu inflacije kao veći prioritet.

Fond predviđa da će glavna inflacija potrošačkih cijena dostići vrhunac od 9,5 posto u trećem kvartalu 2022. godine, da bi se smanjila na 4,7 posto do četvrtog kvartala 2023. godine.

Kombinacija šokova uključujući skok cijena nafte od 30 posto u odnosu na trenutne nivoe mogla bi znatno smanjiti izglede, navodi MMF, gurajući globalni rast na jedan posto sljedeće godine - nivo povezan sa velikim padom realnih prihoda.

Ostale komponente ovog potencijalnog scenarija uključuju nagli pad investicija u kineskom sektoru nekretnina, veliko pooštravanje finansijskih uslova uzrokovano depresijacijom valute na tržištima u razvoju i smanjenjima snaga na tržištima rada što rezultira nižim potencijalnim proizvodom.

MMF je postavio na 25 posto vjerovatnoću da će globalni rast u narednoj godini pasti ispod dva posto - fenomen koji se dogodio samo pet puta od 1970. - i navodi da postoji više od 10 posto šanse za smanjenje globalnog BDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.