Utorak, 02.03.2021.
h

Mladi ne znaju da postoji Spomen-park Vraca: "Nikad čula, iako u Sarajevu živim cijeli život"

Spomen-park Vraca u Sarajevu u potpunosti je uništen, zarastao u korov i skoro da je pao u potpuni zaborav.

Propada jer je ničiji i nalazi se na entitetskom razgraničenju i brigu o njemu neće da preuzme skoro niko. To je i glavni problem jer se Vrace posjećuju samo za 6. april, Dan oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, a dan prije prefarbaju se ružni grafiti, odvezu gomile smeća i sve isto se ponavlja iz godine u godinu.

Šta mladi znaju o Spomen-parku Vraca.

Amir, 16 godina: Pretpostavljam da je to neko spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima na Vracama.

Lejla, 18: Nisam nikad čula za taj park, živim u Sarajevu cijeli svoj život, ali ne znam za to.

Erna, 17: Zaista ne znam gdje se nalazi taj spomen-park, nisam nikada čula za to.

Mladi ne znaju ništa o Spomen-parku Vraca, jer o tome ništa ne uče u školi, a oni stariji koji bi trebali brinuti o ovom historijskom spomeniku, ne čine skoro ništa da ga približe mladima.

Rekonstrukcija na papiru

Program rekonstrukcije i restauracije Spomen-parka Vraca uradila je Vlada KS u oktobru 2012. godine. Program je napravljen i odmah zaboravljen i jedino ga se sjećaju u Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa.

- Kompleks je veliki, jer tu ima i mnogo parkovske površine. Tvrđava je skoro razrušena. Rekunstrukcija Vraca predviđena je da se radi u dvije faze. Prvu fazu rekonstrukcije finasirala je Vlada KS, a drugu Grad Sarajevo i Općina Novo Sarajevo. Sada u sitne popravke ulaže samo Općina Novo Sarajevo. Međutim, problem je što Spomen-park nema svog vlasnika. Sve što smo do sada popravljali od 2010. godine, ponovo je uništeno, jer nema čak ni čuvarske službe – kazao je za Faktor Amer Sulejmanagić, viši stručni saradnik u Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa.

Ovo što se dalo sredstava i uradilo samo je kap u moru, jer za temeljitu rekonstrukciju Vraca potrebni su milioni maraka.

- Svakog 6. aprila, pa i ovog proteklog bio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, pa čelni političari iz Federacije BiH i svi ispričaju svoju priču i niko ništa ne uradi za Vrace. A svi drže govore o nebrizi države, a oni vode državu i sve to novinari prenesu, raziđu se i nikada se više ne sjete Spomen-parka Vraca – kaže Sulejmanagić.

Kantonalni zavod obnovio je nekoliko staza na Spomen-parku. Obnovili su spomenik narodnim herojima. Na taj način zaustavljena je krađa kamenja, obnovili su sve rešetke i šahtove od kanalizacije koji se ponovo pokradu i uništavanje se svakodnevno nastavlja.

Devastiran, zapušten i napušten

Već nekoliko godina Historijski muzej BiH pokušava uz pomoć volontera da očisti od smeća Spomen-park i imaju veliku pomoć građana, ali se sve ponovo uništava.

- Historijski muzej je 2015. godine pokrenuo akciju obnavljanja spomenika Stratišta. Ljudi su se uključili preko ovog projekta u obnavljanje Spomen-parka. U augustu 2016. godine radili smo na čišćenju i za tri dana "oživjeli" smo Vrace. Pošto nema službe za čuvanje, sve se ponovo devastira, pa i ono što se uredilo. Spomen-park je trenutno devastiran, zapušten i napušten. Izumire onom najgorom smrću u pamćenju društva. Vjerovatno je najtužnije to što smo zaboravili na izlete, druženja i različita javna okupljanja koja su nekada organizirala u parku - kaže za Faktor Elma Hodžić, kustos Historijskog muzeja BiH.

Smješten na obroncima Trebevića, Spomen-park Vraca podignut je u spomen žrtvama fašizma stradalim u periodu 1941-1945. u Sarajevu.

Na stratištu gdje je strijeljano 11.000 građana Sarajeva, 1981. godine sagrađen je veliki kompleks koji su činili muzej, grobnica narodnih heroja, spomenici ženama-borcima, poginulim sarajevskim ilegalcima, žrtvama fašizma i borcima oslobodiocima Sarajeva.

Vraca su u toku agresije na BiH pretrpjela strašno razaranje. Svjedoci su pričali da su kamenje i poneko slovo sa natpisa odnosili čak i vojnici UNPROFOR-a kao suvenir. Danas park obilaze sakupljači sekundarnih sirovina i kradu ono što je preostalo.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh