Osumnjičenima su izrečene mjere zabrane koje se odnose na "sastajanje sa određenim licima", što je u javnosti protumačeno kao ograničavajuća mogućnost za dalje funkcioniranje Vlade Federacije BiH.

Među svjedocima u ovom predmetu su, podsjećamo, ministrica finansija FBiH i komandantica Kriznog štaba civilne zaštite Jelka Milićević, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar i šef Kabineta premijera Hasan Ganibegović.

Međutim, izrečene mjere zabrane ne bi trebale predstavljati problem u funkcioniranju Vlade FBiH, pa i u komunikaciji premijera Novalića sa njegovom zamjenicom i ministricom finansija Jelkom Milićević.

- Njima je usmeno saopćeno da ne smiju kontaktirati sa svjedocima u vezi s predmetom. Radi se o zabrani kontaktiranja samo u vezi s predmetom, ali dok ne dobijemo pismeno, ne mogu tumačiti – kazao je za Faktor Nikica Gržić, član tima odbrane federalnog premijera.

Dakle, Novalić će neometano moći nastaviti voditi rad Vlade FBiH, s obzirom na to da se mjere zabrane, sudeći prema prvobitnom šturom pojašnjenju, odnose isključivo na razgovor u vezi sa ovim krivičnim predmetom. 

Izrečena mjera zabrane trajat će, kako se navodi u odluci Suda BiH, dok za njom postoji potreba, a opravdanost će se kontrolisati svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.